© Joren De Weerdt

Nederlandse afvalkoning koopt sprookjeskasteel

Eén van Nederlands rijkste ondernemers heeft het sprookjeskasteel Hof van Rameyen in Berlaar gekocht. Het gaat om Leo Van Gansewinkel (77), die een fortuin vergaarde met zijn afvalverwerkingsfirma. De vraagprijs bedroeg 17,5 miljoen euro.

Bert Provoost

Of de nieuwe eigenaar veel heeft afgepingeld, is niet bekend. Maar in principe zal de goedlachse Brabander niet wakker liggen van tienduizend euro meer of minder. Volgens Nederlandse media behoort hij met zijn geschatte vermogen van 420 miljoen euro tot het exclusieve clubje van allerrijkste Nederlanders. De man vergaarde zijn fortuin als oprichter van zijn afvalverwerkingsfirma Van Gansewinkel, die ook in ons land actief is. In 2007 verkocht hij de multinational voor veel geld aan investeerders.

De huidige Nederlandse eigenaar Joseph de Gruyter kocht het kasteeldomein in 1995 en liet het helemaal renoveren. De befaamde interieurarchitect Axel Vervoordt nam de gebouwen tot in het kleinste kamertje onder handen. Het met slotgrachten omgeven kasteel is met andere woorden instapklaar.

De basis van het kasteel dateert van dertiende eeuw. Het domein van 710.000 vierkante meter groot telt onder andere een conciërgewoning, koetshuis, hoeve, poortgebouw, schuur, stallingen, serre, bakhuis, dierenverblijf, tennisveld, park, weilanden en bossen. Eén van de zonen van Peter Paul Rubens heeft er nog gewoond.