"We stonden nooit dichter bij de burger"

Schepen David Geerts en burgemeester Luc Vleugels kiezen met de hulp van de medewerkers de eerste boeken uit De Bus. Foto: Joren De Weerdt

"We stonden nooit dichter bij de burger"

Print
Heist-op-den-Berg - In Heist-op-den-Berg is vrijdag De Bus voorgesteld. Het gaat om een mobiele bibliotheek die tegelijk ook dienst doet als rijdend gemeentehuis. Op die manier kan de gemeente zes uitleenposten van de bib sluiten en dus fors besparen. “Maar tegelijk verbeteren we onze dienstverlening”, klinkt het.

Dankzij De Bus zal de gemeente voortaan present zijn in uithoeken waar het anders amper zichtbaar was. “In totaal zijn er twaalf stopplaatsen. We stoppen in elk kerkdorp van onze gemeente. In kleinere dorpskernen zoals Grootlo, Zonderschot en Hallaar was er vroeger geen uitleenpost. Maar zij krijgen nu onze rijdende bib op bezoek. Ook alle lagere scholen en de dienstencentra buiten het centrum krijgen nu de bib tot aan de voordeur”, zegt burgemeester Luc Vleugels (CD&V). 

Maar de gemeente wilde niet enkel een rijdende boekenplank op poten zetten. “De rol van rijdend gemeentehuis is zeker zo belangrijk. Onze inwoners kunnen er terecht met al hun vragen over de gemeente en OCMW. Ze kunnen er attesten en formulieren aanvragen, hulp krijgen bij het invullen van documenten, afvalzakken bestellen en geschenkcheques kopen. Ons verhaal van besparen is uiteindelijk eentje geworden van méér aanbieden. Nooit stonden we dichter bij de burger”, aldus Luc Vleugels. 

Het kostenplaatje van De Bus is wel niet min. “We hebben 515.000 euro betaald voor deze bus, die op maat gemaakt is bij Van Hool. Maar als we de rekening maken, zal dit ons veel geld opleveren. Want de torenhoge kosten van de zes uitleenposten vallen nu helemaal weg. Enkel onze hoofdbib blijft bestaan. Op vijf jaar tijd is de aankoopprijs zo terugverdiend. Onze bus kan dan nog makkelijk twintig jaar meegaan.”

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio