© GVA

Populaire rattenvergif is voortaan betalend

De gemeente wil dat er spaarzamer met rattenvergif omgesprongen wordt. Daarom hangt er voortaan een prijskaartje aan het goedje. Nu worden jaarlijks duizenden porties gratis verdeeld onder de inwoners.

Bert Provoost

"Het gebruik van het rattenvergif willen we efficiënter maken. Er bestaat namelijk een gevaar dat ratten resistent tegen het vergif worden. Overvloedig gebruik houdt ook een gevaar in voor bijvoorbeeld spelende kinderen of honden”, zegt schepen van Milieu David Geerts (sp.a). “Daarom is beslist om voortaan een kostendekkende retributie van 2 euro per 300 gram te vragen. Een rattenvoerdoos kost voortaan 4 euro, wat ook de kostprijs dekt. De eenheidsportie van rattenvergif wordt ook teruggebracht van 500 naar 300 gram. Zo hopen we het gebruik te verminderen”, aldus Geerts.

Naast de prijsverhoging voor vergif zal er ook meer aan preventie gedaan worden, door de mensen te vragen om voedsel en schuilplaatsen buiten het bereik van de dieren te houden. Ook het gebruik van klemmen, die zorgen voor een niet-chemische bestrijding, zal gepromoot worden. Jaarlijks worden nu 2300 porties vergif afgehaald aan de technische dienst.

Raadslid Jan Baestaens (ETA) trok op de gemeenteraad fel van leer tegen de ingreep. “Rattenvergif moet gratis blijven. Het gaat om een dienstverlening aan de inwoners. Zo helpt de gemeente om een rattenplaag te overwinnen.” De schepen beloofde om de maatregel na een tijd te evalueren.



Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio