© Joren De Weerdt

Raadsleden sparen jaar lang zakken plastic

De groene afvalzak voor plastic is wél voordeliger dan het afval in de grijze diftar-bak te gooien. Dat zeggen gemeenteraadsleden Sebastiaan Marien en Kurt Vets (CD&V) na een proefondervindelijk onderzoek.

Na de invoering van de groene zak voor plasticafval kwam er kritiek. Onder andere N-VA vond ze onhandig in gebruik en zei dat er weinig of geen financieel voordeel was en dat mensen dus niet gemotiveerd zouden zijn om hun plastic apart te sorteren. “We wilden het zelf eens testen en dus hebben we een jaar lang ons plasticafval keurig bijgehouden. We hebben zo samen een tiental zakken gevuld. We hebben ze gewogen en stellen vast dat er zonder problemen drie kilogram plastic in kan”, legt Kurt Vets uit.

“Als je het uitrekent is het dus toch meer dan de helft voordeliger om je plastic apart te sorteren. Een kilogram afval in de grijze restafvalcontainer kost 24 cent, terwijl wij nu hebben gemeten dat in een groene zak van 30 cent drie kilogram plastic kan. Om dat gewicht te bereiken, hebben we een beetje keurig gestapeld, maar hebben we zeker ook niet extreem alles bij mekaar gepropt”, aldus Sebastiaan Marien.

Schepen van Milieu David Geerts (sp.a) zegt dat aan IOK de vraag gesteld is om te onderzoeken of het haalbaar is om ook de groene zak één keer per kwartaal op te halen in plaats van pmd.

Lees het hele verhaal woensdag in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio