Nu ook GAS-boetes voor foutparkeerders

De GAS-boetes kunnen oplopen tot 110 euro. Foto: GVA

Nu ook GAS-boetes voor foutparkeerders

Print
Heist-op-den-Berg - De gemeenteraad van Heist-op-den-Berg heeft het protocolakkoord bekrachtigd voor overtredingen op het gebied van stilstaan en parkeren. Daar kunnen nu ook GAS-boetes voor worden uitgeschreven.

“Al in 2013 werd de mogelijkheid aangegeven om overtredingen op het gebied van stilstaan en parkeren te bestraffen met gemeentelijke administratieve sancties. Op deze manier kunnen de gemeenten zelf optreden tegen voertuigen die hinderlijk of gevaarlijk geparkeerd zijn”, zegt burgemeester Luc Vleugels (CD&V).

“Deze uitbreiding van de GAS-boetes bestaat al in veel steden en gemeenten, maar wordt niet overal op evenveel enthousiasme onthaald. De uitbreiding ontstond nadat het parket te kennen had gegeven deze overtredingen niet meer te vervolgen. Hierdoor zou een vorm van rechteloosheid ontstaan. Een aantal burgemeesters verzetten zich er tegen omdat ze vinden dat de rol van de lokale overheid in de eerste plaats moet zijn om dicht bij de burger te staan, niet om rechter te spelen.”

“Maar de politiezones van grotere steden in onze provincie hebben deze stap al langer gezet en zijn overgestapt op GAS-boetes. Dit brengt mee dat het verkeersboetefonds, waarin aanvankelijk het geld van de verkeersboetes terechtkwam die dan volgens een bepaalde verdeelsleutel terug naar de gemeenten vloeide, hoe dan ook een stuk minder gevuld gaat zijn. Wij voelen ons nu genoodzaakt van te volgen, aangezien ze uiteraard niet willen opdraaien voor de financiële gevolgen.”

De verordening gaat in vanaf 1 mei 2015. Inbreuken kunnen naargelang de ernst een boete opleveren van 55 of 110 euro.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio