© Willy Cooremans

© Bert Provoost

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Woonwagenbewoners krijgen gezicht door hun speciale levensstijl te delen

Veel mensen weten niet eens dat er een woonwagenpark in Heist-op-den-Berg is. En diegenen die het wel weten, denken vaak in stereotypes en reageren achterdochtig. Om de bijzondere bevolkingsgroep dichter bij de Heistenaar te brengen, heeft de gemeente nu een brochure uitgebracht om de bewoners een gezicht te geven. Het resultaat is een unieke inkijk in een gesloten gemeenschap.

Bert Provoost

Het afgelopen jaar veranderde er veel voor de bewoners van het woonwagenpark. Het domein waarop ze stonden, werd door de gemeente helemaal vernieuwd, met alle grote en kleine probleempjes van dien. “De standplaatsen werden helemaal vernieuwd met onder andere een sanitair blok. Het was nodig om hun levensomstandigheden te verbeteren, want die waren niet meer volgens de hedendaagse normen. Maar zo’n ingrijpende wijzigingen zorgden ook voor akkefietjes en daarom was er nood om de groep terug te binden. Daarom is er een sociaal project opgestart. Met het resultaat in de vorm van een kennismakingsbrochure komen we nu ook naar buiten”, zegt schepen van Diversiteit Kelly Van Tendeloo (sp.a).

In het park wonen momenteel vijftien volwassenen, acht kinderen en er zijn twee baby’tjes op komst. De vrouwen uit de groep werden uitgedaagd om het penseel ter hand te nemen. Voor begeleider Piet Van Pelt was het een aangename ervaring. “We hebben de vrouwen een paar keer naar de academie gehaald en zijn beginnen schilderen. We hebben schilderijen gemaakt rond hun leefwereld. Tijdens ons werk kwamen er veel verhalen en emoties naar boven. De resultaten zijn zeker niet slecht.”

Met fotograaf Willy Cooremans werd er ook een fotoreeks gemaakt op het woonwagenpark. “De bewoners konden zelf kiezen wat er gefotografeerd zou worden en maakten ook de selectie van wat er uiteindelijk in de brochure mocht komen en wat niet. Hun verhaal doen in brochure was geen evidente vraag, maar het resultaat is heel goed”, vertelt Stien Van den Eynde, die sinds 2011 als coördinator van het woonwagenpark werkt.

De meeste bewoners vinden het fijn dat hun verhalen nu ook op papier staan en zo ook bewaard worden. Verschillende bewoners deden uitzonderlijk hun levensverhaal in de brochure.

Lees het hele verhaal in een dubbele pagina in de woensdagkrant van Gazet van Antwerpen - editie MechelenMEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio