Renovatie diamantslijperij bijna van start

Foto: GVA

Renovatie diamantslijperij bijna van start

Print
Nijlen - De langverwachte renovatie van diamantslijperij Lieckens aan de Spoorweglei in Nijlen zal mogelijk al in november starten. Het gebouw staat al decennia leeg.

Eerst zal het gebouw van de voormalige slijperij gerenoveerd worden. "De tand des tijds heeft zijn sporen nagelaten in onder andere de dakbedekking en de ramen. De voormalige slijperij staat al meerdere decennia leeg en dus moet het gebouw zelf grondig opgeknapt worden. Met het voorbereiden van deze werken is de gemeente al lang bezig. Bij de afdeling Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid werden dossiers ingediend voor het verkrijgen van subsidies. De werken zijn gegund voor een bedrag van 388.000 euro en er werd een restauratiepremie toegekend van 221.000 euro", zegt schepen van Cultuur Luc Luyten (Nijlen & U).

In een tweede fase zal de binnenkant worden aangepakt. "Daar staan nog de werkbanken en ook de motor en bijhorende aandrijfinstallatie voor de slijpmolens. Deze is ook al vele jaren niet meer operationeel en het jarenlange verblijf in een onverwarmd gebouw is ook niet zonder gevolg gebleven. Om de bezoekers een volledig beeld te geven van hoe een diamantslijperij werkte, moet ook deze installatie onder handen genomen worden. Hiermee is een prijskaartje van 154.000 euro gemoeid, maar ook hiervoor krijgen we 135.000 euro subsidies", klinkt het.

Afhankelijk van de verdere afhandeling, kan de restauratie van het gebouw in de loop van de maand november al beginnen. In augustus van dit jaar opende het Kempens Diamantcentrum al zijn deuren. Het belevingscentrum rond diamantbewerking in de streek ligt vlak naast de oude diamantslijperij Lieckens.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio