© Gemeentearchief Heist-op-den-Berg

© Marktdienst Heist

1 / 2

Zondagsmarkt bestaat vier decennia en dat wordt gevierd

Al veertig jaar over de koppen lopen (video)

Zondag wordt de veertigste verjaardag van de Heistse zondagsmarkt gevierd. Op vier decennia tijd groeide de markt uit tot een wekelijkse topatractie.

Bert Provoost

De eerste Heistse zondagsmarkt werd georganiseerd op 6 oktober 1974. Ene Gust Beyens had er zijn schouders onder gezet. Het idee van Lange Gust brengt vandaag nog elke week vele duizenden op de been.

“In 1974 stonden de eerste standen opgesteld aan de andere kant van de Bergstraat, waar nu de parking van het cultuurcentrum is”, zegt marktverantwoordelijke Wendy Roofthooft. “Er werd vooral kleinvee verkocht, zoals geiten en schapen maar onder andere ook honden, katten en paarden. Het was een kleine markt, maar al van in het begin kwam er veel volk op af. Door het succes werd na een jaar al uitgebreid met een rommel- en voddenmarkt en in 1976 werd uit plaatsgebrek naar de andere kant van de Bergstraat verhuisd.”

Ook vandaag is de markt nog elke week een succes. “We hebben doorgaans meer dan 300 kramen per zondag. Op topdagen komt er 10.000 man langs”, klinkt het.

Om veertig jaar zondagsmarkt te vieren, wordt de markt zondag omgedoopt tot feestmarkt. Er is muziek, een foto- en filmhoek, er staan springkastelen en er wordt een tombola en fotozoektocht georganiseerd. Om 11u is er een jubileumhuldiging aan de parking van Gamma. De markt van zondag 28 september duurt uitzonderlijk ook langer, namelijk van 8 tot 15u. Parkeren kan in de omliggende straten, op de verschillende randparkings of aan het station.

Lees meer over de zondagsmarkt en oprichter Lange Gust in de vrijdagkrant van Gazet van Antwerpen, editie Mechelen.Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio