© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

1 / 2

André Scheers zamelt al kwarteeuw geld in voor brandwondenpatiënten

“Blij dat Itegem blijft helpen”

Vandaag wordt in Itegem een sponsortocht georganiseerd voor het André Scheershuis. Daarmee knoopt de Heistse deelgemeente weer aan met een lange traditie van geldinzamelingen voor brandwondenpatiënten. Bezieler André Scheers is heel blij dat zijn dorpsgenoten nog altijd inspiratie halen uit het verschrikkelijke voorval dat hij 27 jaar geleden heeft meegemaakt.

Bert Provoost

De nu 62-jarige André Scheers liep in 1987 heel ernstige brandwonden op bij een ontploffing op zijn werk. Daarna ging hij geld inzamelen voor brandwondenpatiënten. Veel mensen sprongen mee op de kar en er werden ongelofelijke bedragen ingezameld. "We hebben sindsdien met onze vzw een half miljoen euro ingezameld, schat ik. Er werd vanalles georganiseerd en veel mensen sponsorden ons. De grootste winst haalden we uit onze eetdagen in Itegem, die soms tot 30.000 euro opbrachten. Telkens kwamen vele duizenden mensen langs. Ik heb er altijd kracht uit geput om verder te gaan", vertelt André.

Met de jarenlange opbrengst werd in Gent het André Scheershuis gefinancierd, dat in 2002 geopend werd. Het huis doet dienst als wachtruimte voor de familie van de patiënten die opgenomen zijn in het centrum. Het is ook een opvang- en ontmoetingsplaats voor ex-brandwondenpatiënten en hun familie die nood hebben aan sociale of psychologische ondersteuning.

In 2011 stopten de restaurantdagen. "Mijn vrouw en ik konden het niet meer zo goed aan. Veel van onze helpers zijn ook zeventigers en tachtigers. De eetdagen waren vijf dagen na mekaar, er moest van ’s morgens tot ’s nachts gewerkt worden. Dat konden we niet meer bolwerken."

Ook na het stopzetten van de restaurantdagen kwam het geld voor de vzw vrij vlot binnen. Maar voor een nieuw groot evenement in Itegem was het wachten tot vandaag. De wandelclub Itegemse Vrienden André Scheershuis organiseert samen met vzw De Fikskes en de vriendenkring van brandwondenpatiënten van het UZ Gent aan sponsortocht. "Om de vijf jaar willen we deze sponsortocht blijven organiseren", zegt pr-verantwoordelijke Guido Vertommen van de wandelclub. "We staan tweehonderd procent achter dit project en we merken dat we niet de enige zijn. Enkel en alleen al door sponsoring door bedrijven hebben we zo’n 6000 euro ingezameld. Met de inkomsten uit drank, eten en inschrijvingsgelden hopen we tot de 10.000 te geraken. We gaan er alles aan doen om weer een heel mooi bedrag vanuit Itegem naar het brandwondencentrum te kunnen sturen."

"Ik ben heel blij dat Itegem blijft helpen", zegt Scheers dankbaar.

Wandelaars kunnen zaterdag starten vanuit de parochiezaal in de Schoolstraat. Er zijn wandelingen uitgestippeld van vier tot dertig kilometer. Daarnaast is er ook nog een fietstocht van dertig of vijftig kilometer langs het fietsknooppuntennetwerk. Wielertoeristen kunnen 95 kilometer afleggen. Starten kan tussen 7 en 15u.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio