© Joren De Weerdt

Na achttien maanden is nog altijd geen koper gevonden

Sociale woningen staan leeg

Vijf gloednieuwe sociale woningen in de Kapelaan Francklaan in Pijpelheide (Heist-op-den-Berg) staan al anderhalf jaar leeg. Niemand kan of wil het gevraagde bedrag ophoesten.

Bert Provoost

Sociale Huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen heeft zes knappe sociale koopwoningen gebouwd in het landelijke Pijpelheide. De vraagprijs van de huizen in Pijpelheide bedraagt zo’n 215.000 euro, inclusief de aankoop van de bouwgrond. De woningen hebben twee slaapkamers.

Maar na achttien maanden is er nog maar eentje van de zes verkocht. "De vijf andere woningen staan te verkommeren, terwijl er zoveel mensen op de wachtlijst staan voor een sociale woning. Er had al veel sneller ingegrepen moeten worden. Ik vind dat schandalig", klaagt gemeenteraadslid Jan Baestaens (ETA) aan.

De huisvestingsmaatschappij wil de koopwoningen op de huurmarkt brengen als er niet snel een koper gevonden wordt. Volgens directeur van Zonnige Kempen Luc Stijnen was er nochtans genoeg vraag naar dergelijke koopwoningen. "Maar toen de beslissing voor de bouw van koopwoningen is gevallen, gaven de banken nog makkelijker leningen aan onze doelgroep. Nu botsen kandidaten vaak tegen een muur. Intussen zijn de prijzen van de bouwgronden ook verder gestegen door concurrentie van de privé-markt en is bouwen nog duurder geworden door alle groene eisen. Die hogere prijzen maken het hoe langer hoe moeilijker om de koopwoningen verkocht te krijgen", klinkt het.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio