© Thomas Vanhaute

Laatste brief "Hesseleir" Elsschot aan uitgever te koop op Mechelse veiling

Tijdens de Mechelse Antiquarenbeurs, die komend weekend plaatsvindt, kunnen verzamelaars onder meer een brief die de Vlaamse schrijver Willem Elsschot daags voor zijn overlijden schreef aan zijn uitgever, op de kop tikken. Elsschot verbleef vroeger geregeld bij familie in Blauberg.

Alain Trappeniers

“Met mij gaat het zo, zo. Maar ik ben dan toch weer thuis”, schrijft Willem Elsschot op 30 mei 1960, een dag voor zijn overlijden, aan zijn uitgever Bob van Kampen. Aan de brief hangt een prijskaartje van 700 euro.

Overnachten in Blauberg

Lijmen, het been, Kaas en De Verlossing: zijn boeken zijn in ons collectief geheugen gegrift. Minder bekend is dat Elsschot in het begin van de twintigste eeuw regelmatig op bezoek ging bij zijn ongehuwde nicht Maria Josefa 'Mie-Jef' Van Elst in Blauberg. Hij bleef er overnachten en maakte uitstapjes in natuurgebied het Helschot.

De vijf vrouwen van Elsschot

Elsschot deed in zijn vakantiedorp inspiratie op voor zijn werk. In het verfilmde boek De Verlossing komt Blauberg en zijn bewoners aan bod, weliswaar onder andere benamingen. Ruim zes jaar geleden werd Elsschot in de Herseltse deelgemeente nog herdacht met een groots feest. Toen werd ook het toneelstuk "De vijf vrouwen van Elsschot" opgevoerd. Er is ook een Elsschotwandeling. Wie in de voetsporen van Elsschot wil treden, gaat voor de praktische info langs bij de dienst Toerisme van de gemeente Herselt.

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio