© hvn

Hulshoutse straten krijgen (deels) LED-verlichting

In 2016 worden in heel Hulshout (alle deelgemeenten) straatlampen voorzien van LED-verlichting. Het gaat dan om openbare verlichting met een hoog wattage. Met de ingreep wil het bestuur op termijn een pak geld besparen en het milieu een zetje in de rug geven.

Alain Trappeniers

Om ervoor te zorgen dat de verlichting minder energie verbruikt, besloot het gemeentebestuur ze te vervangen door een LED-toestel. Hiermee gaan lampen met een verbruik tot wel 250 Watt terug naar een vermogen van 99, 75 of zelfs 51 Watt.

In het eerste project, waar gestart wordt met 57 lampen, wordt totaal 30.514,81 euro geïnvesteerd. Omdat de jaarlijkse besparing wordt geraamd op 9.059,94 euro gaat het bestuur ervan uit dat deze investering is terugverdiend in een periode van 3,4 jaar.

Het gemeentebestuur concentreert zich in eerste instantie op de energieverslindende lampen. Als er in één straat verlichting van verschillend verbruik staat, wordt alleen het nodige deel dus vervangen. In de Netestraat worden wel alle lampen vervangen om de uniformiteit in de straat te bewaren. De verlichting in de gehele straat kan dan tussen bepaalde uren ook gedimd worden. Naast dit project bekijkt de gemeente nog andere projecten om de openbare verlichting aan te passen. Zo zijn momenteel werken bezig om de openbare verlichting in de Peerdekerkhofstraat te vervangen door LED-verlichting.

De maatregel past in de uitvoering van het klimaatactieplan van de gemeente Hulshout.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio