Vlaams geld voor ruiternetwerk de Merode

Vlaams geld voor ruiternetwerk de Merode. Foto: Mia Uydens

Vlaams geld voor ruiternetwerk de Merode

Print
Herselt - Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) trekt 83.000 euro uit voor de aanleg van het ruiternetwerk in het de Merodegebied. Het hele project kost ruim 600.000 euro.

Het gebied de Merode strekt zich uit over de gemeenten Westerlo, Laakdal, Herselt, Geel, Tessenderlo, Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot en Diest. Het inrichtingsplan ‘Ruiter- en menroutenetwerk de Merode’ past in het thema ‘de Merode, gastvrij platteland’ waarin het algemeen toeristisch-recreatief kader voor het gebied de Merode werd ontwikkeld. Het ruiternetwerk is een laatste stap in de ontsluiting van het gebied voor zachte recreanten.

Start werken november 2015

Het totale investeringsbedrag van het inrichtingsplan ruiter- en menroutenetwerk de Merode is 614.382 euro, waarvan 429.255 euro door het Vlaams Gewest wordt gedragen, de rest door de partners. De 82.000 euro subsidie die nu ter beschikking wordt gesteld is bestemd voor een eerste fase van werken die wordt uitgevoerd (bewegwijzering, vertrekpunten – de basis van het netwerk). Later volgen nog investeringen voor grotere infrastructuurwerken zoals bruggen en verbetering aan wegen en landschappelijke maatregelen. Het netwerk werd opgemaakt in nauwe samenwerking met verschillende partners: de Vlaamse Landmaatschappij, de betrokken gemeenten, de betrokken provincies en de terreineigenaars- en beheerders. Ook vele lokale ruiters en menners werkten eraan mee. Vanaf november 2015 starten de terreinwerken. In eerste instantie wordt werk gemaakt van één uniforme bewegwijzering volgens de richtlijn voor een verantwoord ruiter- en menbeleid in Vlaanderen en de huisstijl van de Merode. Om de recreatieve ontsluiting helemaal op punt te stellen, worden ook start- en rustplaatsen voor ruiters en menners ingericht.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio