Coup de théatre tijdens gemeenteraad

Tijdens de afgelopen gemeenteraad werd een half uur gepalaverd over de behandeling van een punt bij hoogdringendheid. Uiteindelijk stemde de oppositie het punt weg. Foto: Alain Trappeniers

Coup de théatre tijdens gemeenteraad

Print
Herselt - Tijdens de afgelopen gemeenteraad was er animo rond een punt dat door de meerderheid bij hoogdringendheid op de agenda was gezet. De beslissing om het punt te bespreken haalde geen twee derde meerderheid en werd dan maar afgevoerd.

Waarover gaat het? Schepen van Ruimtelijke Ordening Kathleen Helsen (CD&V) was naar eigen zeggen te elfder ure door een notaris op de hoogte gebracht van een gemeentelijk voorkooprecht op een vervallen woning annex grond aan de Stationsstraat in Ramsel. Kostprijs: 120.000 euro.

Volgens de regels mocht het schepencollege zelf geen beslissing nemen of de gemeente het voorkooprecht zou uitoefenen, die goedkeuring komt toe aan de gemeenteraad. Nog voor er over het punt gesproken kon worden, moest twee derde van de raadsleden hierover zijn fiat geven.

Gecoro

Er werd een half uur gepalaverd over die beslissing om het punt al dan niet te behandelen. Oppositiepartij N-VA vond dat de meerderheid hen minstens op voorhand had moeten informeren over de inhoud van de zaak. Helsen schermde met tijdsgebrek omdat ze voor de gemeenteraad een zitting van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening had bijgewoond. 'Dan heeft de schepen de verkeerde prioriteiten gesteld', reageerde fractieleider Peter Keymeulen (N-VA).

Uiteindelijk stemde de N-VA tegen de behandeling van het punt, SP.A onthield zich. Onafhankelijke Hansy Buts wilde het punt wel behandelen. Omdat twee derde van de stemmen pro een bespreking niet gehaald werd, is het punt afgevoerd. De gemeente kan het voorkooprecht niet meer uitoefenen omdat de beslissing hierover moet genomen worden voor 13 maart. De volgende gemeenteraad is pas eind maart...

Opportuniteit

Met deze flop ziet de gemeente mogelijk een opportuniteit aan haar neus voorbijgaan. Achter het vervallen pand annex grond heeft het bestuur enkele gronden die ingekleurd kunnen worden voor sociale woningbouw. Het vervallen huis annex grond was mogelijk een mooie aanvulling van de gemeentelijke portefeuille.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio