© Alain Trappeniers

© Alain Trappeniers

1 / 2

Brand gooit roet in het eten voor eindejaar op café

Café New Oud Ramsel in Ramsel (Herselt) is vrijdagmorgen getroffen door een brand. Er is niemand gewond, maar de schade in de zaak en de hoger gelegen flat is aanzienlijk. Hierdoor vallen de eindejaarsactiviteiten grotendeels in het water.

Alain Trappeniers

Guy Heyndrickx en Roos ­Cambré, uitbaters van café New Oud Ramsel op de Westmeerbeeksesteenweg in Ramsel (Herselt), hadden zich tweede kerstdag heel anders voorgesteld. Op het programma stond een gezellige kaartnamiddag, maar een brand heeft letterlijk roet in het eten gegooid. Door het incident vallen zo goed als alle geplande eindejaarsactiviteiten in het ­water.

“Ik heb donderdagnacht omstreeks 1.45u de deuren van het café gesloten”, deed Guy gistermiddag het verhaal. “Nadat ik alles had nagekeken, heb ik boven nog wat papierwerk gedaan. Daarna ben ik onder de wol gekropen.” Een langslaper is hij naar eigen zeggen niet, want omstreeks 6u was hij alweer op. Een geluk bij een ongeluk, bleek achteraf.

“Toen ik ’s ochtends de slaapkamerdeur opendeed, hing de hele gang vol rook. Ik durfde niet naar beneden gaan, omdat ik echt niets zag. Bovendien kon ik nauwelijks ademen. Meteen heb ik Roos gewekt en het slaapkamerraam geopend”, zegt de zaakvoerder.

Een ladder die op het platte dak lag, bracht redding. Behoedzaam daalden Guy en Roos af. “Eerst heb ik met een lamp Filou nog gehaald. Ons hondje was van schrik weggekropen onder het bed”, zegt Roos die in de tent achteraan de zaak bekwam van de emoties.

Een ziekenwagen was als eerste ter plaatse, maar mocht onverrichter zake vertrekken. Er raakte dan ook niemand gewond.

Even later was ook de brandweer ter plaatse. Een ruit achteraan de zaak ging aan diggelen, waarna de spuitgasten de brandende ijskast uitbraken. “Er zat niets anders op, omdat de kast maar bleef smeulen”, klonk het.

Vermoedelijk is een kortsluiting in de kast onderaan de toog de boosdoener. “Volgens de brandweer zijn we aan erger ontsnapt. Had het vuur een half uur langer gewoed, dan hadden we het vermoedelijk niet kunnen navertellen”, zegt Guy.

In het café zit zo goed als alles onder de roet. In de voorraadkamer, living, keuken en slaapkamers hangt een kwalijke geur. “Hopelijk kunnen we snel heropstarten, maar ik hou toch rekening met een gedwongen sluiting van een maand.”

Eerstdaags zou het koppel een diner organiseren voor een vijftigtal gasten. Dat feestje wordt verplaatst naar de kantine van de Ramselse voetbalclub. “We konden die mensen toch niet in de kou laten staan? Dankzij het bestuur van het voetbal kunnen we de schade enigszins beperken. ­Alle andere activiteiten zijn afgelast”, zegt Guy.

In principe kan het getroffen gezin overnachten in het appartement, maar na de brand boden vrienden en familie hulp aan. “Ik heb een mobilhome. Als ze dat willen, kunnen Guy en Roos bij ons terecht. Slapen in een brandgeur is niet aangenaam”, zegt de schoonzoon.

Gisteren kwam de verzekeringsagent al langs voor een expertise. Aan de hand van zijn bevindingen, kunnen de eerste offertes voor de herstellingen opgemaakt worden. Over de financiële omvang van de schade in het café is voorlopig niets bekend.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio