Megafraude met medische attesten voor asielzoekers

In ons land wordt op grote schaal gesjoemeld met medische getuigschriften waarmee asielzoekers een medische regularisatie bekomen. Vorig jaar vroegen 8.000 buitenlanders zo een speciaal verblijfsstatuut aan. egularisatie kunnen In ongeveer de helft van de gevallen was de aanvraag ongegrond.

ghouben

Bij een duizendtal dossiers waren er ernstige vermoedens of zelfs bewijzen van fraude. Vorige week werd dokter A.K. opgepakt op verdenking van mensensmokkel en nam de federale gerechtelijke politie honderden dossiers in beslag.

Meer dan 500 attesten

A.K. is van Russische afkomst en is nu spoedarts in Brasschaat. In 2004 werkte hij als huisarts samen met een collega in Bilzen. De rechtbank van Tongeren veroordeelde hem in 2008 tot vijf jaar cel omdat hij zijn Bilzense collega in mekaar liet slaan. Het hof van beroep bracht de straf terug tot 4 jaar. A.K. is intussen vrijgelaten maar het onderzoek naar fraude gaat voort.

Hij is een van de vijf artsen die op de zwarte lijst staan van de Dienst Vreemdelingenzaken. De dokter zou meer dan vijfhonderd medische attesten hebben uitgeschreven die asielzoekers nodig hebben om een aanvraag tot medische regularisatie in te dienen. Wanneer een arts verklaart dat iemand medische zorgen nodig heeft en die niet in het land van herkomst kan krijgen, kan hij of zij minstens nog een jaar in België blijven.MEER OVER Bilzen

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio