VLD&OK wil één kerk in Duffel sluiten

VLD&OK stelt voor om een van de drie kerken in Duffel te sluiten en een andere bestemming te geven.

Van Rompaey Chris

"De kerkfabriek Sint-Martinus in Duffel-West is volledig zelfbedruipend", zegt OCMW-raadslid Kim Van Asch. "Helemaal anders is het gesteld met de kerkfabrieken O.-L.-V. Van Goede Wil (Duffel-Oost) en Sint-Franciscus van Sales (Mijlstraat). Volgend jaar moet de gemeente 16.000 euro bijpassen voor de exploitatie van de kapel in Duffel-Oost en maar liefst 44.000 euro voor de kerk in de Mijlstraat. De twee daaropvolgende jaren past de gemeente 18.000 en 20.000 euro bij voor de kerk in de Mijlstraat."

"In de kerk in de Mijlstraat gaan nog gemiddeld dertig gelovigen naar de mis. Dat wil dus zeggen dat de gemeente volgend jaar 1.467 euro per gelovige subsidieert. Dat is zonder enige twijfel de grootste subsidie die de gemeente aan één vereniging per kop geeft", stelt gemeenteraadslid Jo Giart.

VLD&OK stelt daarom voor om één kerk te sluiten. "Die zou een herbestemming kunnen krijgen. Zo werden in enkele andere gemeenten en steden kerkgebouwen al succesvol omgebouwd tot een hotel of evenementenzaal. Het vrijgekomen budget zou de gemeente voor de bouw van een burgerlijke aula kunnen gebruiken. Wie nu een burgerlijke plechtigheid wil, moet hiervoor naar een andere gemeente", zegt Kim Van Asch.

Burgemeester Guido De Vos (CD&V) denkt er niet aan om een van de Duffelse kerken te sluiten. "In vergelijking met andere gemeenten moeten wij nog niet zoveel bijpassen. Er zijn zelfs jaren geweest dat we niets aan de kerkfabrieken moesten geven. Voor een burgerlijke plechtigheid in beperkte kring kunnen de mensen terecht in het ziekenhuis."

Chris VAN ROMPAEY

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio