Stad verkoopt voor bijna negen miljoen aan gebouwen

De stad Lier gaat volgend jaar vijf gebouwen verkopen en hoopt daarvoor 8,8 miljoen euro te krijgen. Dit blijkt uit het budget voor 2011 dat maandagavond aan de gemeenteraad ter stemming wordt voorgelegd.

Van Rompaey Chris

"Het vierde jaar van deze legislatuur zit er bijna op. Het wordt dus tijd dat een en ander zichtbaar wordt van onze grote projecten die we tijdens de coalitievorming hebben aangekondigd", zegt burgemeester Marleen Vanderpoorten (Open Vld). "Zo begint midden volgend jaar de bouw van het administratieve centrum op de Dungelhoeffsite. De verhuis van de stadsdiensten daar naartoe plannen we begin 2013."

Het Schaeckbert, waar het stadskantoor zich nu bevindt, wordt volgend jaar al verkocht. Ook De Kluis aan de De Heyderstraat, de kunsthumaniora op de Vismarkt, de gassite aan de Frederik Peltzerstraat en De Fortuin op het Felix Timmermansplein doet de stad volgend jaar van de hand. Dat zorgt voor een eenmalige, uitzonderlijke financiële injectie op de buitengewone dienst.

Op de buitengewone dienst vind je ook de investeringen terug die de stad volgend jaar plant. Het gaat om een bedrag van bijna 28 miljoen euro. Weg- en rioleringswerkzaamheden nemen hiervan alleen al bijna 16 miljoen euro voor hun rekening.

In vergelijking met de opstelling van het Budget 2010 liepen de huidige budgetbesprekingen veel vlotter. "Het resultaat is een gezonde financiële toestand. Onze personeelskost en de werkingskosten stabiliseren en zullen de volgende jaren dalen. De verhuis van de stadsadministratie en het OCMW van afgeschreven gebouwen naar nieuwe, te betalen locaties heeft natuurlijk een impact op de budgetten."

"Nochtans raken we niet aan de belastingen. De opcentiemen op de onroerende voorheffing behouden we op 1250 en dat is lager dan in soortgelijke steden.

De aanvullende personenbelasting van 7,9 procent wijzigen we evenmin. Die ligt weliswaar ietsjes hoger dan in gelijkaardige steden", geeft Vanderpoorten toe.

Belangrijkste investeringen in euro:

Heraanleg Grote Markt: 5.050.000

Sander de Vosstraat: 3.770.000

Aankoop gronden Hoge Velden: 1.600.000

Ontsluiting Hoge Velden: 1.500.000

Fietspad Zaat-Hoogveldweg: 1.400.000

Nieuwbouw buitenschoolse kinderopvang KTA: 1.200.000

Renovatie Den Bril: 1.100.000

Chris VAN ROMPAEYMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio