Schilderijen komen tot leven voor het goede doel

Fanfareorkest Brass-aux-Saxes voert op vrijdag 17 december de ‘Schilderijententoonstelling’ van Modest Moussorgsky uit in de kerk van Oosterwijk (Westerlo). Kunstenaar Dieter Dresselaers schildert tijdens de live-uitvoering een kunstwerk en laat zich hierbij inspireren door de muziek. De opbrengst van het werk gaat naar het Olivia Hendrickx Research Fund voor onderzoek naar kinderkanker.

Spruyt Jan

De Russische componist Modest Moussorgsky (1839 -1881) schreef zijn beroemde pianosuite ‘Schilderijententoonstelling’ in 1874. Het tiendelige werk is een muzikale wandeling langs tien schilderijen. Moussorgsky slaagde er in om de werken van schilder Viktor Hartmann om te zetten in zijn typische klankentaal.

Heel wat componisten bewerkten ‘Schilderijententoonstelling’, o.a. voor symfonieorkest, met de orkestratie van Maurice Ravel als bekendste. De jonge Nederlandse componist Christiaan Janssen maakte een integrale bewerking van dit werk voor fanfareorkest. Hij ging hierbij terug op de originele pianopartituur van Moussorgksy. Fanfareorkest Brass-aux-Saxes, regerend wereldkampioen fanfareorkesten, voert deze orkestratie voor het eerst uit.

Beeldend kunstenaar Dieter Dresselaers uit Heist-op-den-Berg zal tijdens de uitvoering een groot werk schilderen. Hij laat zich inspireren door de muziek. Het unieke kunstwerk wordt na afloop van het concert te koop aangeboden aan de hoogste bieder. De opbrengst gaat naar het goede doel, het Olivia Hendrickx Research Fund. Dit fonds zamelt geld in voor onderzoek naar kinderkanker en behandelingstherapieën.

‘Pictures at an Exhibition’ - Kerstconcert Fanfareorkest Brass-aux-Saxes o.l.v. Jan Van Hove & beeldend kunstenaar Dieter Dresselaers 17 december 2010, 20u | O.L.V.-Bezoekingkerk, Kerkhofstraat Oosterwijk – Westerlo tickets: 7 € (vvk), 9 € (kassa) | www.brass-aux-saxes.be | info@brass-aux-saxes.be | 0476/57.80.34

Jan SPRUYT

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio