Kritiek op uitspraken De Wever: "onbegrijpelijke lichtzinnigheid"

Kritiek op uitspraken De Wever: onbegrijpelijke lichtzinnigheid

Kritiek op uitspraken De Wever: "onbegrijpelijke lichtzinnigheid"

Print
Het interview dat Bart De Wever aan het Duitse blad Der Spiegel gaf, valt niet in goede aarde, zowel aan Waalse als aan Vlaamse kant. De mede-onderhandelaars reageren scherp. "Het is alsof De Wever de zes andere partijen aan het lijntje houdt."

"De Walen, en vooral de socialisten die de sterkste partij vormen, houden alle nuttige hervormingen tegen. Daarom zeg ik: België functioneert niet meer. België is een mislukt land", zo zei De Wever in Der Spiegel.

Lees ook: De Wever schoffeert Di Rupo en de PS in Der Spiegel

Fout beeld

Volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke kan De Wever zijn tijd beter steken in de onderhandelingen dan in "straffe en contraproductieve verklaringen". Volgens Beke kloppen de uitspraken van de N-VA-voorzitter ook niet. "België is niet de zieke man van Europa. Met onze economische groei, onze groei op vlak van de werkgelegenheid en onze begrotingscijfers, behoren we tot de beste leerlingen van de Europese klas."

"Het foute beeld van ons land als de zieke man van Europa, vergroot de kans dat we in het vizier komen van de internationale markten", aldus nog Beke. Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) treedt zijn voorzitter bij. België behoort volgens Leterme tot de 2-3 gezondste economieën van Europa.

Uittredend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) vindt de uitspraken dan weer getuigen van "een onbegrijpelijke lichtzinnigheid".

Aan het lijntje

Ook uit andere Vlaamse partijen krijgt De Wever kritiek. Groen! twijfelt nu zelfs aan de bedoelingen van de N-VA-voorzitter. "Het lijkt wel alsof Bart De Wever voor zichzelf al besloten heeft om de onderhandelingen op te blazen, maar de zes andere partijen ondertussen aan het lijntje houdt. Het maakt ons stilaan hopeloos", zegt voorzitter Wouter Van Besien.

Sp.a-voorzitster Caroline Gennez wil niet te veel commentaar geven op de uitlatingen in Der Spiegel. "Ik kan alleen maar De Wever en de andere partijen aan de tafel oproepen om alle energie die ze nu stoppen in de politieke stratego, in de onderhandelingen te steken. Dan pas zullen we kunnen doen wat de burgers willen wat we doen, namelijk werk maken van een grote staatshervorming."

.

Nu in het nieuws