1 / 2

Ziekte velt bonobo in Planckendael

Wat een onschuldige verkoudheid leek, bleek nefaste gevolgen te hebben voor één van de bonobo's in het dierenpark Planckendael in Muizen (Mechelen). Bonobovrouwtje Jasiri (foto boven) was sinds een week ziek en overleed uiteindelijk donderdag.

jrosquin

Jasiri hoestte, was lusteloos en had een snotneus. Ondanks alle goede zorgen sloeg de medische behandeling niet aan en is Jasiri donderdagochtend overleden.

Woensdag leek er nochtans enige verbetering in de toestand te komen. De eetlust nam toe en ze werd terug levendiger. Donderdag kwam de terugslag en bleven 2 vrouwtjes (Jasiri en Djanoa) lusteloos in hun nest houtwol liggen. Niet veel later liet Jasiri uiteindelijk het leven.

Dood jong

In het verblijf werd bovendien een dood, vroeggeboren jong opgemerkt. Het is nog niet duidelijk of de moeder Jasiri of Djanoa is. Onderzoek zal dit moeten uitwijzen. Voor de verzorgers van het dierenpark is het nu zaak om de ziektetoestand van Djanoa te verbeteren. Het mannetje Vifijo lijkt de ziekte overwonnen te hebben, maar de toestand van bonobo Djanoa blijft zorgelijk.

De overige vijf bonobo's worden nauwgezet opgevolgd en worden voor alle zekerheid ook medisch behandeld. Daarom zitten ze momenteel -om deze medische controle degelijk te kunnen uitvoeren- achter de schermen want ook zij lijken wat last te hebben.

Het overlijden van Jasiri en haar, of Djanoa's, mogelijk jong is een ernstig verlies zowel voor de bonobogroep, voor Planckendael als voor het kweekprogramma. Zij heeft spijtig genoeg haar unieke, genetische bagage niet kunnen doorgeven. Planckendael treurt om dit verlies en hoopt op een spoedig herstel van de bonobogroep.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio