Oude spoorlijn tussen Kapellen en Brasschaat in toeristisch kleedje

De strategische spoorlijn tussen Kapellen en Brasschaat wordt tegen 2014 in een nieuw en toeristisch-recreatief kleedje gestoken. Toerisme Vlaanderen keurde binnen het subsidieprogramma “100 Jaar Groote Oorlog“ immers afgelopen week het projectvoorstel van de vzw Kempens Landschap goed.

jrosquin

Naast een toeristische ontsluiting, zal de vereniging de spoorweg ook aankopen en herstellen. Voor deze totale investering mag de vzw Kempens Landschap rekenen op € 238.000 steun van Toerisme Vlaanderen.

Waardevol oorlogserfgoed

De oude strategische spoorlijn tussen Kapellen en Brasschaat, die tijdens WO I werd aangelegd door de Duitsers, is een zeer waardevol landschapselement. Het spoor, dat zo’n 6 km lang is en gelegen is tussen bossen en weiden, omvat immers een vrijwel uniek geworden keerdriehoek en is één van de weinige militaire spoorlijnen die tijdens het interbellum niet tot regulier of industrieel spoor zijn omgevormd.

De spoorlijn herbergt bovendien een bijzondere geschiedenis: treinen met spoorweggeschut, munitiewagons en gepantserde wagens met schietsleuven patrouilleerden tijdens de Eerste Wereldoorlog tussen de kampen van Kapellen en Brasschaat. De spoorweg bezit dan ook een enorme potentie om zijn geschiedenis en prachtige ligging te ontsluiten.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio