De Keyserlei voert protest op

De zaakvoerders van de De Keyserlei sluiten niet uit dat ze juridische stappen tegen de plannen van de stad ondernemen. Ze pikken het niet dat ze geen gevelterras mogen zetten.

Het conflict draait om de heraanleg van de De Keyserlei. Het Antwerpse stadsbestuur liet de Spaanse architect Manuel de Sola Morales het nieuwe uitzicht van de straat tekenen. Daarin is geen plaats meer voor gevelterrassen. Ondanks het protest van de horecazaken keurde het schepencollege de plannen goed.

“Meer dan een jaar zaten we samen met het stadsbestuur”, zegt Davy Brocatus van Ho.Re.Ca Vlaanderen. “We zouden inspraak krijgen. Op het einde van de rit stellen we vast dat het stadsbestuur zijn eigen wil door duwt.”

Alleen de gemeenteraad van Antwerpen kan de plannen nog tegenhouden. De horecazaakvoerders doen daarom een beroep op hun klanten. “We delen postkaarten uit met de vraag ‘Moeten wij stoppen?’”, zegt Brocatus.

“Als we geen gevelterrassen krijgen, dan moeten de zaken de deuren sluiten. Aan de klanten vragen we om de postkaart te ondertekenen en misschien ook nog een boodschap mee te geven aan het stadsbestuur. De kaartjes worden dan dinsdag overhandigd aan schepen van Middenstand Robert Voorhamme (sp.a) en de gemeenteraadsleden. Wij zullen ook aanwezig zijn op de gemeenteraad van 20 december.”

De zaakvoerders sluiten juridische stappen tegen de plannen van de stad niet uit. “Sommige uitbaters zijn bereid om dit te doen”, zegt Ivo Nicolay, voorzitter van Unizo Antwerpen stad. “Er zijn zaken die de afgelopen jaren zwaar hebben geïnvesteerd. Zij kregen daar van de stad ook een vergunning voor. Nog voor deze investering is afgeschreven, verandert de stad haar plannen en zadelt ze de zaken met extra kosten op.”

Beroering

De ludieke actie van de horecazaakvoerders zorgde voor paniek bij de Antwerpse politie. De zaakvoerders poseerden voor de fotografen op de De Keyserlei. Daardoor kon het verkeer even niet door. In nog geen vijf minuten tijd dook een tiental agenten in uniform op. De actievoerders kwamen er vanaf met een waarschuwing.

Sacha Van Wiele

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio