Brusselse advocaten:"Pers mag geen namen van verdachten meer noemen"

Brusselse advocaten: Pers mag geen namen van verdachten meer noemen

Brusselse advocaten:"Pers mag geen namen van verdachten meer noemen"

Print
Als de onderzoeksrechter en de raadkamer worden afgeschaft, dan mag de pers de identiteit van verdachten niet meer bekend maken. Ook moet de procureur dan van zijn verhoog, hij mag tijdens rechtszaken niet meer naast de rechter zitten, maar moet tussen de gewone advocaten komen staan. En de burgerlijke partij én de verdachte moeten – net zoals het parket - het recht krijgen om zelf een onderzoek te doen.

Dat zeggen de Vlaamse advocaten van Brussel, die de grootste balie van het land zijn. Zoals geweten gaan steeds meer stemmen op om de onderzoeksrechter en de raadkamer af te schaffen. Dit idee werd al in 2008 gelanceerd door de toenmalige Brusselse chef van de financiële sectie van het parket, Paul Dhaeyer, in de Kamercommissie Fiscale Fraude. Het idee werd later overgenomen door procureur-generaal Frank Schins in een interview in De Tijd.

Dhaeyer wil de onderzoeksrechter afschaffen en het parket zelf altijd het onderzoek laten doen. Als dat af is, zou de procureur de verdachten zelf rechtstreeks voor de strafrechter brengen. Daardoor zouden ingewikkelde financiële zaken veel sneller vooruitgaan en worden vertragingsmanoeuvres van advocaten bemoeilijkt.

De Vlaamse advocaten van Brussel vinden dat die afschaffing kan, maar alleen als de hele rol van het parket wordt herdacht en als de pers geen namen van verdachten meer mag noemen.

Meer over deze discussie vindt u op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

.

Nu in het nieuws