Redouan Belhadj (13) rapt over respect op De Lijn

Print
Antwerpen - “Respect tonen, geel en wit, de kleuren van De Lijn. Respectvol is wat je altijd moet zijn.” Dit zingt rapper Redouan Belhadj (13) of RidX voor het project Respect op De Lijn.

Het raplied is sedert vorige week te bekijken op Youtube. De rappers zijn jongeren van het project Samen op Straat. Samen met de openbare vervoermaatschappij De Lijn zetten ze zich in voor ‘Respect op de lijn’, de campagne die ijvert voor meer respect tussen passagiers en chauffeurs.

In het raplied roept Redouan zijn leeftijdsgenoten op om zich te gedragen op de tram en de bus. Aan de passagiers vraagt hij dan om hem niet te snel te veroordelen omdat hij een Marokkaanse jongen is. “Het lied is gebaseerd op mijn dagelijkse ervaringen op de tram”, zegt Redouan. “Sommige jongeren misdragen zich op het openbaar vervoer. Ze tonen geen respect. Daarnaast merk ik ook hoe reizigers soms naar mij kijken. Vrouwen houden hun handtas dichter bij zich, alleen maar omdat ik van Marokkaanse afkomst ben.”

In de videoclip zijn The Rangers de helden. “Zij zijn een soort superhelden”, zegt de jonge rapper. “The Rangers beschermen de passagiers en wijzen de mensen terecht die zich niet aan de regels houden, zoals uw plek afstaan aan ouderen.”

De reacties op de clip van deze jongeren van Samen op Straat zijn positief. Voor Redouan is dit niet het einde. Hij zit vol ideeën voor nieuwe rapliedjes. “Ik wil nog rappen over de derdewereldlanden en de politici”, zegt Redouan.

Btisam Akarkach begeleidt vanuit Samenlevingsopbouw deze jongeren. “Deze jongeren gebruiken rap om over hun leefwereld te vertellen”, zegt Akarkach. “Sommigen werken nu aan een film.”

Sacha Van Wiele

Bekijk het filmpje:

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio