Vakantie

Het weerbericht voor Limburg

Print

Update maandag 13 december 9u

Vanochtend schommelden de minima rond -6°C. Op vele plaatsen blijft het ook vanmiddag licht vriezen. Lokaal in de Kempen kan de temperatuur door toedoen van de zon wel even boven het vriespunt uitkomen. Vanavond (na de avondspits) trekt een sneeuwzone vanuit het noorden over Limburg. Er kan gemiddeld over Limburg zo'n 2cm sneeuw vallen. De wind waait zwak uit het noordoosten. In het tweede deel van de nacht wordt het overal droog.

Dinsdag blijft het in Limburg droog bij aanhoudend negatieve temperaturen. De minima liggen rond -5°C en de maxima komen uit in de buurt van -1°C. Er waait daarbij een zwakke wind uit noordelijke richting.

Ook woensdagochtend vriest het stevig met op vele plaatsen matige vorst. Voormiddag is het droog, namiddag kan er af en toe wat winterse neerslag vallen. Afhankelijk van de temperatuur, die ergens tussen -1 en +1°C uitkomt afhankelijk van de precieze windsnelheid en -richting, gaat dat om sneeuw, smeltende sneeuw of tijdelijk wat regendruppels.

Donderdag kan er veel neerslag vallen. Opnieuw is het kantje boordje wat de neerslagvorm betreft. Waarschijnlijk zal er een poos natte sneeuw vallen. Of deze tijdelijk ook overgaat in regen is een kwestie van details die momenteel onmogelijk correct kunnen worden ingeschat. De laatste neerslag valt echter sowieso als gewone sneeuw die zal blijven liggen. Mocht alles onder de vorm van sneeuw vallen dan zit er best 10 tot 15cm sneeuw in. De temperatuur komt tijdelijk net boven het vriespunt uit maar in de nacht naar vrijdag gaat het overal weer vriezen.

Vrijdag kunnen er nog steeds enkele sneeuwbuien vallen, al concentreren de meeste buien zich wel op het westen van het land. Het wordt weer een heuse ijsdag met minima rond -5°C en maxima tot -1°C.

Tijdens het weekend blijft het koud met kans op enkele sneeuwbuien, al zullen er ook langdurig droge perioden voorkomen.

Het wordt dus weer een hele week opletten op de wegen.

Tot slot nog even dit. Ik wil me uitdrukkelijk distancieren van sensationele uitspraken over "horror"-toestanden en andere straffe quotes over het winterweer die elders te lezen staan. Het is mijn taak als weerman om de lezers correct en sereen van de juiste informatie te voorzien. Op www.rubenweytjens.be kan u in de rubriek "achtergrond bij het weer" lezen hoe complex de situatie voor de volgende dagen is en dat een "sneeuwbom" nog geen zekerheid is.

Ruben Weytjens

NIET TE MISSEN