Belgacom berokkende Mobistar en Base 1,8 miljard euro nadeel

De gsm-operatoren Mobistar en Base hebben een financiële schade geleden van 1,840 miljard euro door bepaalde tarieven die het Belgacom-filiaal Proximus gebruikte tussen 1999 en 2004. Dat is meer dan de 1,18 miljard euro die tot nog toe werd aangenomen.

De hele discussie draait over de terminatietarieven. Dat zijn de bedragen die Proximus aanrekende aan Base en Mobistar voor de gesprekken die op haar netwerk eindigden. Als dominante speler haalde Proximus daar immers voordeel uit. Bovendien werd Proximus aangeklaagd omdat het te lage prijzen zou hebben gehanteerd voor gesprekken tussen eigen klanten om zo de concurrentie buiten te houden.

Base spande destijds een rechtszaak aan tegen Proximus. Later sprong ook Mobistar op de kar. In 2007 leidde dat tot het aanstellen van twee experten door de rechtbank. Zij kwamen in een eerste voorlopig verslag in 2009 tot de conclusie dat er inderdaad een benadeling was van 1,18 miljard euro voor Mobistar en Base. In een tweede voorlopig verslag, dat nu aan de partijen is bezorgd, is dat intussen opgelopen tot 1,84 miljard euro.

Het gaat om een voorlopig verslag. Dat betekent dat de maatschappijen bezwaren mogen indienen. Belgacom, dat Proximus intussen weer heeft opgeslorpt, gaat dat ook doen. De maatschappij vindt dat er te weinig met haar argumenten is rekening gehouden.

Het definitieve verslag wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2011.

JVG

Nu in het nieuws