De Wever schoffeert Di Rupo en de PS in Der Spiegel

De Wever schoffeert Di Rupo en de PS in Der Spiegel

De Wever schoffeert Di Rupo en de PS in Der Spiegel

Print
"De Walen, vooral de socialisten als sterkste partij, blokkeren alle zinvolle hervormingen". Dat en ander fraais over België en zijn koning zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in een interview - onder de titel "Europas kranker Mann" - in het Duitse magazine Der Spiegel. België is volgens De Wever "de zieke man van Europa". Net als in het begin van de jaren '80 toen de frank gedevalueerd werd.

Het interview werd twee weken geleden afgenomen, maar verschijnt pas vandaag. In een reactie zegt De Wever maandagmorgen dat er ook geruststellende dingen in het bewuste interview staan en dat de onderhandelingen er niet door gehypothekeerd worden.

Socialistische Walen

"U haalt economische argumenten aan om de afsplitsing van Vlaanderen door te voeren?", vraagt Der Spiegel. "Ik herhaal: Als het mogelijk zou zijn de hervormingen in de Belgische staat die nu noodzakelijk zijn uit te voeren, zou ik dat niet verhinderen. Maar dat is niet mogelijk.

"De Walen, en vooral de socialisten die de sterkste partij vormen, houden alle nuttige hervormingen tegen. Daarom zeg ik: België functioneert niet meer. België is een mislukt land." Dat is het doodeerlijke maar misschien ook dodelijke antwoord van De Wever.

Hij gaat hiermee met twee voeten vooruit in op Elio Di Rupo en de PS, zijn noodzakelijke partner om een nieuwe regering te vormen. Het zal de gesprekken de komende dagen met bemiddelaar Johan Vande Lanotte niet vergemakkelijken.

Volgens Der Spiegel verzinkt België in "politieke chaos", nu er, exact zes maanden na de federale verkiezingen, nog altijd geen nieuwe regering is.

Infuus

De N-VA-voorzitter geeft ook aan waarom het zo moeilijk is voor zijn partij om in een nieuwe regering te stappen. "Als wij in een federale regering stappen, is het risico groot dat we de volgende verkiezingen verliezen. Men heeft voor ons gestemd omdat wij voorstander zijn van radicale veranderingen en omdat de kiezer erop vertrouwt dat wij na zes maanden onderhandelingen geen toegevingen gaan doen."

"Ik ben in wezen een conservatieve man, ik hou niet van avontuur", antwoordt De Wever op de vraag of hij uit is op nieuwe verkiezingen. "We willen ze (de Franstaligen) de hand reiken, ook financieel. Maar wanneer we geld doorsluizen naar Wallonië, moet dat op normale voorwaarden gebeuren. Geld mag toch geen infuus zijn, zoals drugs dat voor een junkie zijn."

Koning

De Wever uit ook kritiek op het functioneren van de koning. "In mijn ogen is de koning niet belangrijk. Maar bij een crisis wordt de koning belangrijk. Hij voert de regie bij de regeringsvorming. Dat is een nadeel voor de Vlamingen, want de koning denkt niet zoals wij. Voor de Walen is het een voordeel aangezien zij met hem verbonden zijn."

"Het is niet de eerste keer dat ik die stellingen verdedig. Ik geef graag mijn mening", reageert De Wever op de commotie die het interview in Franstalig België veroorzaakt.

"Als men het hele interview zou lezen, zou men zien dat ik ook heel wat geruststellende dingen zeg over ons land." Hij licht naar eigen zeggen pijstandpunten die niet nieuw zijn.

"Misschien was de timing niet zo goed, maar Der Spiegel vraagt al maanden om dit interview. Ik ga me niet verstoppen voor mijn overtuigingen", aldus De Wever.

.

Nu in het nieuws