Brazilië blijft koploper klimaatmaatregelen, België 17de

Brazilië blijft koploper klimaatmaatregelen, België 17de

Brazilië blijft koploper klimaatmaatregelen, België 17de

Print
Brazilië blijft in 2010 de koploper voor de bestrijding van klimaatswijzigingen. Saudi-Arabië is de slechtste leerling in de Climate Change performance Index (CCPI) van milieuorganisaties Germanwatch en Climate Action Network (CAN) Europa. België zakt een plaatsje naar 17.

De studie werd maandag vrijgegeven naar aanleiding van de klimaattop in Cancún. Volgens Jan Burck van Germanwatch nemen de klimaatmaatregelen op nationaal niveau voor de eerste maal de bovenhand van de internationale acties. "We zullen zien of Cancún in staat zal zijn deze nationale beleidsmaatregelen te vertalen in een positieve internationale dynamiek."

De CCPI lijst de klimaatprestaties op van de 57 meest vervuilende landen. De index telt 60 plaatsen: de top drie blijft blanco omdat geen enkel land voldoende inspanningen levert om de globale opwarming onder anderhalve graad te houden.

Groeiland Brazilië (score 70,5) is net als vorig jaar de primus en noteert dus op plaats 4, gevolgd door Zweden en Noorwegen. Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en India vervolledigen de top 10.

België (61,5) is 17de, of de achtste onder de EU-landen. Qua emissietrend staat het op de achtste plaats, voor emissie-uitstoot slechts op 28. Het klimaatbeleid krijgt de 43ste plaats.

China en de VS, de grootste vervuilers, verliezen terrein en noteren op 56 en 54. Saudi-Arabië is laatste (60ste), na Canada, Australië en Kazachstan.

Ons energieverbruik stijgt

Onrustwekkend voor België is vooral de drastische achteruitgang op het vlak van de energie-intensiteit (daling van de 20ste naar de 28ste plaats); ons energieverbruik per inwoner stijgt.

"Onder druk van de economische crisis zijn de investeringen in energie-efficiëntie, meer dan in andere landen, teruggeschroefd. Die investeringen zijn net essentieel, willen we inzetten op een energie-efficiënte en koolstofarme economie. Zonder bijkomende maatregelen dreigt ons land daarom op de lange termijn verder af te glijden", waarschuwt de Bond Beter Leefmilieu. Vorig jaar noteerden we nog een stijging van 9 plaatsen.

“Door het gebrek aan energie-efficiëntie raken we niet enkel verder achterop in de klimaatrangschikking, maar verzwakt ook onze economische positie bij stijgende energieprijzen. Ons land dreigt dit gebrek aan beleid na de crisis cash te zullen betalen,” aldus Sara Van Dyck van de BBL.

De volledige Climate Change Performance index vindt u in dit pdf-bestand. Een samenvatting van de Belgische uitstoot vindt u in dit pdf-bestand.

Nu in het nieuws