Zorgboerderij : Rouwmoershoeve

In juni willen Toon Hamans (52) en zijn vrouw Monique Nelen (50) starten met hun zorgboerderij op de Rouwmoer.

"We waren op zoek naar een oplossing voor onze zoon Niels (17) die geestelijk gehandicapt is. Op dit moment zit hij op Berkenbeek.

redactie

Hier kan hij maar tot zijn 21^ste blijven. Daarna zou hij naar een dagverblijf kunnen.Maar Niels aardt niet in een gesloten ruimte.Hij leeft op wanneer hij buiten is. Zeker als we bij bevriende landbouwers zijn haalt hij zijn hart op. Een zorgboerderijop de manier dat ze dat in Nederland doen vonden we hier niet in de buurt. Daar werken ze in grotere groepen en met begeleiders.In België is het eerder een landbouwer dat wat tijd maakt voor enkelen.

Anderhalf jaar geleden heb ik een virtuele zorgboerderij gemaakt, met businessplan en al. Niet enkel voor mijn zoon, maar voor een groot publiek die wel zal varen bij dit project. Dit alles met in het achterhoofd ooit een echte boerderij te vinden. Bij toeval liep ik burgemeester Van Tichelt tegen het lijf en die verwees me door naar de paters Redemptoristen. Zij hadden plannen om de boerderij en de bijhorende 15 ha grond te verkopen. De ideale plaats voor onze zorgboerderij. Vanaf toen is het allemaal in een stroomversnelling gegaan. Als we alles rond krijgen zouden we graag in juni met een eerste groep van start gaan. Ideaal zou een groep van twintig zijn, al zullen dat er in het begin wat minder zijn.

Concreet

In samenwerking met gehandicaptenzorg Noorderkempen, zij voorzien de begeleiders en de cliënten, zullen we allerhande activiteiten aanbieden die met het boerderijleven te maken hebben.Een hele grote groentenhof, een wei met kleinvee, het onderhouden van de kloostertuin van de paters,.... Daarnaast zal er ook een winkeltje zijn waar we onze eigen geteelde producten aanbieden. In het oude washuis komt er een kleine taverne omdat we toch op een tal van knooppunten liggen. Van de 15 ha worden er 3 gebruikt voor de zorgboerderij de andere zijn voor commercieel gebruik.

Bivakhuis

Ook het bivakhuis gaan we renoveren zodat de weekends en de kampen in de zomer gewoon verder kunnen gaan. Ook staan we open voor alle andere activiteiten die er plaats vinden.

Goed voor de gemeente

Burgemeester Van Tichelt 'CD&V): "Knap dat dergelijk welzijnsinitiatief genomen wordt door particulieren. Het is een morele opsteker dat na het verdwijnen van 'De Regenboog'terug een deel van de gehandicaptenzorg naar Essen komt. "

Steun

Leader dat subsidieert met Europese gelden gaf 150 000 Euro voor het project van Toon en Monique.

Kris Peeter

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners