13 bendeleden opgepakt voor cannabisteelt en mensenhandel

Print
Afgelopen maand hebben de lokale recherche van de politiezone Maasmechelen en speurders van de federale gerechtelijke politie 13 bendeleden opgepakt voor drugsteelt, witwaspraktijken, mensenhandel. Dat heeft de Tongerse federale politie (fgp) maandag bekendgemaakt.

De criminele organisatie installeerde cannabisplantages, oogstte concurrerende plantages, stelde via mensenhandel Bulgaren illegaal tewerk in de bouwsector, hield zich bezig met valsmunterij en zoog vennootschappen die op de rand van een faillissement stonden leeg.

Plantages in brand

Het onderzoek naar de bende begon in maart 2010. De politie bracht een aanzienlijk aantal cannabisplantages in beeld in Maasmechelen, Zutendaal en in Nederland. Die plantages werden niet lang nadien opzettelijk in brand gestoken. Zo kon de politie nog net voorkomen dat een Maasmechelse villa met een professionele cannabisplantage in de kelder uitbrandde.

Een tak van de organisatie was betrokken bij zegelverbrekingen en diefstallen in panden, waar de politie eerder plantages had ontdekt en waar beslag was gelegd op de materialen. Met die materialen werden nieuwe teeltruimtes geïnstalleerd.

Uiteindelijk viel de politie binnen op verschillende plaatsen in de gerechtelijke arrondissementen Tongeren en Hasselt. Bij die invallen werden diverse luxevoertuigen en handvuurwapens in beslag. De gearresteerde bendeleden zitten momenteel in voorhechtenis in strafinrichtingen verspreid over het land.

Kopstuk

"Het verdere onderzoek richt zich nu op een van de kopstukken binnen de groepering, die al veel eerder de aandacht van het Tongerse gerecht had getrokken", vertelt directeur Patrick Van den Oetelaar van de Tongerse fgp.

"De man realiseerde op korte tijd opvallende vastgoedinvesteringen, nadat hij in Tongeren veroordeeld was voor internationale drugshandel. Hij is nu ook verdacht van witwas van criminele gelden."

MEEST RECENT