Eerste Vlaamse IVM-baby ziet het levenslicht

Eerste Vlaamse IVM-baby ziet het levenslicht

Eerste Vlaamse IVM-baby ziet het levenslicht

Print
Na jarenlang onderzoek werd op 1 november de eerste IVM-baby in Vlaanderen geboren. Het meisje, Juliette, woog bij de geboorte 3,5 kilogram, was 52 centimeter groot en stelt het, evenals de mama, uitstekend.

De moeder was behandeld in het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis van Brussel en is bevallen in het Jan Portaelsziekenhuis in Vilvoorde. Dat meldt het UZ Brussel.

In-vitromaturatie is een nieuwe vorm van kunstmatige voortplantingstechniek. IVM kan een alternatief zijn voor koppels met verminderde vruchtbaarheid waarbij de klassieke behandeling, zoals in-vitrofertilisatie (IVF), niet aanslaat of tot veel bijwerkingen leidt.

Overstimulatie van de eierstokken

"Hormonale stimulatie van de eierstokken gevolgd door in-vitrofertilisatie vormt voor veel koppels met een verminderde vruchtbaarheid een efficiënte behandeling", luidt het. "Bij sommige koppels helpen de klassieke IVF-technieken echter niet om aan hun kinderwens kunnen voldoen en houdt de behandeling een belangrijk risico in op overstimulatie van de eierstokken."

"Dit is vooral het geval bij jonge vrouwen, die nog veel eicellen hebben. Voor hen, en voor vrouwen met een ovulatiestoornis, is IVM een interessant en patiëntvriendelijk alternatief. De techniek is ook goedkoper dan de klassieke IVF-behandeling, omdat er nauwelijks of geen dure hormonale medicatie aan te pas komt."

MEEST RECENT