Commandant hekelt hoge werkdruk in Turnhouts korps

Commandant hekelt hoge werkdruk in Turnhouts korps

Commandant hekelt hoge werkdruk in Turnhouts korps

Print
Turnhout - De brandweer heeft zaterdag zijn patroonheilige Sint Barbara gevierd. Turnhouts commandant Dirk Broeckx pleitte tijdens de viering voor extra personeel, minstens negen manschappen.

Het is traditie dat commandant Dirk Broeckx op Sint Barbara wat cijfertjes aanhaalt, opmerkelijke interventies vertelt en enkele brandweerlui huldigt. Dit jaar had hij ook een briefje klaar met wensen. Concreet wil hij zes beroepsbrandweermannen, een beroepsofficier, een preventieconsulent en een verpleegkundige extra.

“We hebben een ziekenwagendienst met drie ambulances, tachtig ambulanciers en ruim 3.500 ritten per jaar, maar vreemd genoeg hebben we geen enkel medisch geschoolde verantwoordelijke om die afdeling te leiden”, zegt Broeckx.

“We hebben ook nood aan andere brandweerlui”, gaat de commandant verder. “Het is niet normaal dat bepaalde beroepsbrandweermannen shiften moeten kloppen van zestien uren zodat een collega toch maar de kans krijgt om met vakantie te gaan. Het is ook niet goed dat vrijwilligers zestig tot zelfs honderd uren kloppen in de maand. En dan nog maar te zwijgen over het feit dat we enkele dagen geleden amper tien beschikbare mensen vonden voor een permanentie terwijl de rest op een brand in Merksplas moest zijn. Dat zijn dingen die eigenlijk niet kunnen en niet veilig zijn.”

Begrip

Burgemeester Francis Stijnen (CD&V) heeft begrip voor de smeekbede. “Wij delen net zo goed die bekommernissen. Het is altijd zo dat wanneer we de begroting samenstellen er nooit echt bespaard wordt op brandweermateriaal. We willen ons daarvoor blijven inzetten, maar onze middelen zijn niet eindeloos. Een aantal aanwervingen zijn zeker haalbaar, maar lang niet allemaal.”

De brandweer rukte het voorbije jaar 4.908 keer uit, waarvan 3.478 keer met een ziekenwagen. Dat zijn 526 interventies meer dan het jaar voordien. De brandweer trok 200 keer naar een brand en 1.230 keer naar andere dingen.

Toon Verheijen

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio