Grenzenloze Werelddag ontvangt bijna 180 eetlustigen

Grenzenloze Werelddag ontvangt bijna 180 eetlustigen

Grenzenloze Werelddag ontvangt bijna 180 eetlustigen

Print
Zandhoven - De Grenzeloze Werelddag trok meer volk dan de vorige editie. De locatie speelde hierbij zeker een rol. Terwijl de vorige editie in Pulderbos plaatsvond, had de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking nu de nagelnieuwe gemeentelijke evenementenhal De Populier ingepalmd.
Wie de gerechtjes proefde, kreeg er de recepten bij om het thuis na te koken. Flavia Kalibaawo (25) had lekkere groene banana (matooke), maniok-cassava (muwogo omusike) en vlees met pindapasta klaargemaakt.
De Ugandese werd een drietal jaar geleden als vluchtelinge aan het OCMW Zandhoven toegewezen. Ze spreekt intussen prima Nederlands en schilde zaterdag samen de bananen voor haar bananenpuree met vriendin Monique Verbraeken uit Pulle, de meter van haar dochtertje Venus (10 maanden). Blijkt dat beide vrouwen een heel bijzonder vriendschapsverhaal kunnen vertellen.
"Ik leerde Flavia vorig jaar kennen op een winteravond in de eerste sneeuw", vertelt Monique. "Ze woonde in een huisje van het OCMW in Pulle en was hoogzwanger. Toen ik haar vroeg hoe ze in het ziekenhuis zou geraken als ze moest bevallen, antwoordde Flavia dat ze de bus zou nemen. Maar er rijden 's nachts geen bussen in Pulle." Wat daarop volgde, is een soort kerstverhaal. "Ik heb in december mee babykleertjes verzameld, en toen Flavia op 22 januari om 4 uur 's morgens haar weeën kreeg is ze bij ons komen aanbellen. Samen met Aline, een andere asielzoekster die bij haar inwoonde, zijn we met de auto naar het ziekenhuis van Herentals gereden. Dat ik de bevalling mocht bijwonen, was heel speciaal voor mij. Zo speciaal, dat ik Flavia nu als een lid van de familie beschouw, net als haar schattige dochtertje Venus. Ze doet het heel goed als alleenstaande mama." Flavia staat er glunderend bij. Ze weet nog altijd niet of ze in België mag blijven, en die onzekerheid weegt. Thuis kookt ze bijna evenveel Vlaams als Afrikaans. "Afrikaans eten is duur. Patatjes zijn goedkoper." Voor de Zandhovense kinderen kwam Sinterklaas in de namiddag nog over de Millenniumdoelstellingen vertellen. De allerjongste bezoekster was Elena Verberght (7 weken oud) uit Zandhoven, die haar eerste 'evenement' meemaakte.
Kristin Matthyssen
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio