"Joden moeten emigreren door antisemitisme onder Marokkanen"

Joden moeten emigreren door antisemitisme onder Marokkanen

"Joden moeten emigreren door antisemitisme onder Marokkanen"

Print

'Bewuste' joden, oftewel orthodoxe joden die herkenbaar zijn als jood, kunnen Nederland best verlaten. Dat vindt politicus Frits Bolkestein (VVD).

Bolkestein denkt dat er voor orthodoxe joden geen toekomst meer is in Nederland. "Voor hen zie ik in Nederland geen toekomst meer vanwege het antisemitisme, vooral onder Marokkaanse Nederlanders”, klinkt het.

Emigratie naar Amerika of Israël is volgens hem de oplossing.

De joodse gemeenschap reageert geschokt. "Onaanvaardbaar”, noemt rabbijn Raphael Evers de uitspraak in de Nederlandse media. "Er is een stijgende lijn in het aantal gevallen van antisemitisme. Dat is zorgelijk. Maar dat betekent niet dat we dan maar direct moeten emigreren. Dat is geen oplossing en getuigt niet van daadkracht.”

Kierewiet

Ook uit politieke hoek stuit de uitspraak op tegenstand. Zo vindt Geert Wilders (PVV) dat Bolkestein er flink naast zit. "Niet de 'bewuste' Joden moeten emigreren, maar die Marokkanen die zich schuldig maken aan antisemitisme!”, aldus Wilders. Femke Halsema (GroenLinks) stelt zich zelfs openlijk de vraag of Bolkestein niet "kierewiet" geworden is.

MEEST RECENT