"We moeten af van imago Eldorado voor economische vluchtelingen"

We moeten af van imago Eldorado voor economische vluchtelingen

"We moeten af van imago Eldorado voor economische vluchtelingen"

Print
Een gewezen vakantieverblijf van de Waalse vakbond FGTB in Borzée zal vanaf dinsdag of woensdag onderdak bieden aan 300 asielzoekers. Dat zegt ontslagnemend premier Yves Leterme. Tegelijk benadrukt hij dat ons land af moet van "het imago van een Eldorado voor economische vluchtelingen".

Leterme benadrukt de noodzaak om de instroom van asielzoekers omlaag te halen en tegelijk de uitstroom op te drijven. Hij is blij dat de PS intussen ook spreekt over een strikter terugkeerbeleid, maar benadrukt dat hij dat aan de regeringstafel nooit gehoord heeft. "In de regering hebben ze zich daar altijd tegen verzet", aldus de premier.

Lijst

Voor de toekomst is Leterme zelf alvast voorstander van een lijst met veilige landen voor niet-Europeanen, waardoor sneller bepaald kan worden wie in aanmerking komt voor een asielprocedure. Tegelijk pleit hij net als N-VA-voorzitter Bart De Wever voor één minister van Migratie, als antwoord op de huidige versnippering van bevoegdheden.

Een analyse van de oorzaken van de asielcrisis en de voorgestelde oplossingen vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

MEEST RECENT