België stuurt para's naar Ivoorkust

België stuurt para's naar Ivoorkust

België stuurt para's naar Ivoorkust

Print
Ons land heeft para's gestuurd naar Ivoorkust om in geval van nood de ambassadeur, het diplomatieke personeel en andere Belgen in officiële functies te beschermen. Dat meldt minister van landsverdediging Pieter De Crem (CD&V).

In Ivoorkust is het onrustig door de tweestrijd tussen Alassane Ouattara, volgens de internationale gemeenschap winnaar van de presidentsverkiezingen, en Laurent Gbagbo (foto), die eveneens het presidentschap opeist.

Op vraag van Ouattara heeft eerste minister Guillaume Soro zondag een nieuwe regering bekendgemaakt. Gbagbo erkent die niet en heeft gereageerd door zelf een nieuwe eerste minister aan te stellen. Zittend president Gbagbo rekent op de steun van het leger om aan de macht te kunnen blijven. Ouattara krijgt steun van rebellengroeperingen in het noorden van het land.

Volgens oud-president Thabo Mbeki van Zuid-Afrika is de situatie ernstig: "Het is belangrijk dat er niet opnieuw oorlog uitbreekt en dat we een vreedzame oplossing kunnen vinden". Mbeki bemiddelt tussen Ouattara en Gbagbo.

De grenzen van Ivoorkust werden afgelopen donderdag gesloten na het geweld tijdens de presidentsverkiezingen. Maar vandaag gaan de grenzen opnieuw open, zo deelde de legertop zondag mee op de openbare omroep.

MEEST RECENT