Maleisië deelt te veel en te brutale stokslagen uit

Print
Meer dan 10.000 Maleisiërs maar ook inwijkelingen en asielzoekers worden jaarlijks afgeranseld met een rietstengel. Stokslagen worden in dat land al langer als straf opgelegd. Maar sinds een moslim moeder van een tweejarig kind werd veroordeeld tot 6 stokslagen voor het drinken van alcohol, staat de straf ter discussie.

Amnesty International (AI) luidde al meermaals de alarmbel en doet dat vandaag opnieuw. "In elke zaak die we onderzochten, leidde de straf tot foltering, wat altijd verboden is", aldus Amnesty International.

Pijnlijk tot verminkt achterwerk

Stokslagen worden in Maleisië serieus genomen. De straf wordt toegediend met een meter lange riet- of bamboestok die in water gedrenkt wordt om zeker zwaar genoeg te zijn. De politieman die de straf uitdeelt, hanteert de stok met beide handen en slaat met volle kracht.

"De stok rijt het vlees van het naakte slachtoffer open, verplettert de onderhuidse vetmassa en laat littekens die zo diep gaan dat ze op de spieren gemarkeerd zijn. De pijn is zo intens dat slachtoffers vaak het bewustzijn verliezen", aldus een rapport van Amnesty International.

Stokslagen kunnen worden opgelegd voor moord, verkrachting en andere ernstige misdaden. Maar sinds het Maleisische parlement in 2002 bepaalde dat ook overtredingen van de immigratiewet gestraft kunnen worden met stokslagen, hebben tienduizenden buitenlanders de straf al ondergaan.

De schatting van 10.000 slachtoffers per jaar is volgens AI een "onderschatting". De organisatie eist dat de Maleisische overheid direct stopt met de praktijk. De straf is een restant van het Britse koloniaal bewind.

Misbruik

Ze leidt ook tot misbruiken. Sommige politiemannen en gevangenisbewakers krijgen een bonus voor elke slag die ze toebrengen. Door het uitvoeren van opgelegde straffen kunnen ze zo hun inkomen verdubbelen. Er zijn ook gevallen bekend van politiemannen die zich laten omkopen en met opzet missen of zachter slaan. De stokslagen worden meestal toegediend door speciaal daartoe getrainde mannen.

(Foto: De Maleisische eerste minister Najib Abdul Razak)

Nu in het nieuws