"Regularisatie zorgde niet voor aanzuigeffect asielzoekers"

Regularisatie zorgde niet voor aanzuigeffect asielzoekers

"Regularisatie zorgde niet voor aanzuigeffect asielzoekers"

Print
Ex-premier en permanent EU-Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy betwijfelt of de grootschalige regularisatie van asielzoekers midden 2009 voor een aanzuigeffect gezorgd heeft. Ook toen daar nog helemaal geen uitzicht op was, verbleven al bijna duizend mensen in hotels, argumenteerde Van Rompuy maandag in 'De Ochtend' op Radio 1.

Na een maandenlange impasse en onenigheid binnen zijn coalitie besloot toenmalig premier Van Rompuy midden 2009 het asieldossier bij meerdere staatssecretarissen onder te brengen en zelf de coördinatie op zich te nemen.

Ons land kwam toen erg dicht bij een "klimaat van regeringloosheid", verduidelijkte Van Rompuy nu. "Ik heb toen een regeerakkoord en ministers geërfd. Zo was het regeerakkoord asiel al onderhandeld in april 2008, dus nog ten tijde van het kartel tussen CD&V en N-VA", merkte hij op, zinspelend op de kritiek uit N-VA-hoek op de huidige asielcrisis.

Muurvast

De ommezwaai in de zomer van 2009 ging ook gepaard met een regularisatiecampagne, maar Van Rompuy is er niet van overtuigd dat die een aanzuigeffect veroorzaakte. "We zaten toen al met bijna duizend mensen in hotels. Nochtans was er geen enkel uitzicht op regularisatie, want het dossier zat muurvast", verduidelijkte hij.

Bovendien heeft die regularisatie "een aantal onmenselijke toestanden rechtgezet", houdt de ex-premier vol. Zo ging het onder meer over mensen die hier al jaren woonden en werkten.

Strikter

Op Europees niveau hoopt Van Rompuy dat snel overeenstemming gevonden wordt over minimumstandaarden voor asielopvang, "zodat iedereen weet waaraan hij zich moet houden". En tegelijk "gaat men strikter moeten zijn", liet de Raadsvoorzitter nog optekenen.

Een analyse van de oorzaken van de asielcrisis en de voorgestelde oplossingen vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

MEEST RECENT