Moslimextremisten viseren Antwerps jodenkwartier

Moslimextremisten viseren Antwerps jodenkwartier

Moslimextremisten viseren Antwerps jodenkwartier

Print
Antwerpen - De terreurverdachten die twee weken geleden zijn opgepakt in Antwerpen, planden een aanslag op het Antwerpse jodenkwartier. “Wij zijn op onze hoede”, zegt Michael Freilich.

Op 23 november was het groot terrorisme-alarm in Antwerpen. Op de Turnhoutsebaan en in de Helmstraat in Borgerhout en op het Sint- Jansplein in Antwerpen-Noord werden zeven vermoedelijke moslimterroristen gearresteerd. Het ging om één Rus, met Tsjetsjeens paspoort, en zes Marokkaanse Belgen, van drie leden van Sharia4Belgium. Enkele dagen later werd nog een achtste verdachte opgepakt.

Ze zijn nog steeds aangehouden en worden verdacht van het ronselen van geld en manschappen voor de Tsjetsjeense terroristische organisatie Kaukasisch Emiraat. Ze planden ook een aanslag in België. Tegelijk met de arrestaties in Antwerpen werden in Amsterdam drie terreurverdachten opgepakt.

Vorig weekend raakten meer details over hun plannen bekend. Ze wilden een aanslag plegen die meer slachtoffers zou maken dan die in Madrid in 2004. Toen lieten terroristen in vier treinen bommen ontploffen. In totaal stierven 191 mensen en raakten meer dan 2.000 gewond.

Vier doelwitten

Een van de mogelijke doelwitten was een trein vol NAVO-soldaten van of naar Brussel. Al is dit volgens de NMBS-holding een weinig realistische optie. “Wij weten niet over welke trein dat kan gaan”, zegt woordvoerster Louis Maraite. “Wij organiseren al vijf jaar geen militaire konvooien meer.”

Andere mogelijke doelwitten waren een volgepakt sportstadion, het NAVO-hoofdkwartier in Brussel of de Antwerpse jodenbuurt. Dat laatste stemt de joodse gemeenschap in Antwerpen meer dan ongerust.

“Volgens het Coordinatie Komité van de Joodse Gemeenten van Antwerpen is het niet langer de vraag óf er een aanslag komt in onze buurt, maar wannéér die er komt”, zegt Michael Freilich, een belangrijke stem uit de Antwerpse jodengemeenschap. “Volgens dat orgaan zijn er de jongste jaren drie of vier aanslagen verijdeld. Er ligt ook een rampenplan klaar tegen dat het zover is. We zijn op onze hoede.”

KOBE VERHEYEN

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio