PS maakt (eindelijk) een bocht in asielbeleid

Het falende asiel- en migratiebeleid staat dezer dagen ter discussie. Soms mondt dat uit in een monoloog, zoals premier Leterme zondag bewees. Maar er beweegt wel degelijk iets. De PS, die in Franstalig België en dus ook in Vlaanderen, in veel dossiers de limiet van het haalbare bepaalt, geeft toe dat er iets scheef zit.

ghouben

"Ons hele asiel- en migratiebeleid heeft gefaald. De opvangcrisis die we nu meemaken, is daar het resultaat van", aldus PS-kamerlid Yvan Mayeur (foto). Hij is ook voorzitter van het OCMW Brussel en van Samusocial, de dienst die voor de daklozen in de hoofdstad een onderkomen zoekt.

Taboe sneuvelt

In de 'Zevende Dag' liet Mayeur doorschemeren dat de PS wél wil praten over een strenger uitwijzingsbeleid van uitgeprocedeerde asielzoekers of illegale migranten. Tot voor kort was een strenger asielbeleid voor de Franstalige socialisten onbespreekbaar.

"We sluiten gewoon onze ogen. Er is geen deftig onthaal van migranten. Kijk naar de realiteit: hoeveel duizenden mensen komen elk jaar naar hier en waarom?" vraagt Mayeur zich af in de Corelio-kranten.

De PS erkent dus het probleem. Eli Di Rupo heeft eerder al gezegd dat hij een kordaat maar menselijke asielbeleid wil en de partij erkent dat het een probleem is dat België, door zijn lakse aanpak, in het buitenland afgeschilderd wordt als het beloofde land voor asielzoekers.

Een analyse van de oorzaken van de asielcrisis en de voorgestelde oplossingen vindt U op Leterme doet De Vadder "even verdwijnen" (video)

MEER OVER Elio Di Rupo