Vanaf vandaag opnieuw vrieskou

Vanaf vandaag opnieuw vrieskou

Vanaf vandaag opnieuw vrieskou

Print
Na het dagje dooi van gisteren gaan de temperaturen vandaag opnieuw naar het vriespunt.

Zaterdag lag ons land nog onder een mooi sneeuwtapijt, maar daar was gisteren nog maar weinig van te merken. “De temperaturen boven nul in combinatie met de regenval hebben de sneeuw in een mum van tijd doen verdwijnen”, zegt vtm-weerman David Dehenauw. “Dat komt omdat de neerslag de lucht vochtig maakt, wat ervoor zorgt dat de sneeuw sneller smelt dan bij droge lucht.”

Vanaf vandaag duiken de temperaturen opnieuw naar het vriespunt, of net eronder. “Het wordt dus weer flink koud”, zegt David Dehenauw. “De vriestemperaturen houden aan tot en met woensdag. Vanaf donderdag tot en met het weekend krijgen we opnieuw licht positieve temperaturen, zo rond de drie graden. Kans op een nieuw sneeuwtapijt is er voorlopig niet. Donderdag valt er misschien wel wat natte sneeuw, maar die zal niet blijven liggen.”

Pas op: gladde plekken

Dat het opnieuw gaat vriezen, maakt dat er op de weg gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. “Op verscheidene plaatsen zal het gevaarlijk glad zijn”, zegt weerman David Dehenauw. “De sneeuwresten en de neerslag van afgelopen weekend maken dat hier en daar gladde plekken ontstaan. Die kunnen chauffeurs verrassen.”

Ondanks de wintertoestand verwacht het Vlaams Verkeerscentrum vanochtend geen buitengewone verkeershinder. “De reistijd zal wel langer zijn, maar zonder sneeuwval of grote ongevallen blijft het fileleed beperkt”, zegt woordvoerder Hajo Beeckman.

Sneeuwchaos in Ardennen

Gisteravond onstond nog enorme sneeuwchaos in het zuiden en het oosten van het land. In de Ardennen viel er liefst 40 centimeter sneeuw en de wegen stonden er potdicht. Het verkeer op de E411, de grootste verkeersader in de Ardennen, was richting Luxemburg volledig geblokkeerd.

KOVE, GW

Nu in het nieuws