Nieuwste trend 'sportvasten' niet zonder risico

Nieuwste trend 'sportvasten' niet zonder risico

Nieuwste trend 'sportvasten' niet zonder risico

Print
'Sportvasten', dat is de nieuwste trend. Keihard trainen gecombineerd met helemaal niets eten zou je spieren vet doen verbranden in plaats van suikers. En het effect zou blijvend zijn. Maar een dergelijk trainingsregime is niet zonder risico's.
Sportarts Chris Goossens stipt bovendien aan dat bij deze dieetvorm wel degelijk ook een jojo-effect zal optreden. Het getrainde maar uitgehongerde lichaam zal de suikers die het nadien binnenkrijgt gretig vasthouden.

De trend komt overgewaaid vanuit Nederland. Sportvasten houdt in dat je een tot drie dagen helemaal niets eet en enkel sapjes drinkt om daarna gedurende vier dagen de voeding weer opbouwen. Intussen doe je elke dag minstens een half uur intensief aan sport. Een kuur kost om en bij de 250 euro. Bij vrouwen treedt tussen de 2 en 4 kilo gewichtsverlies op, bij mannen tussen de 4 en 6 kilo. Sinds een jaar of twee zijn ook in ons land sportvastcoaches aan de slag.

Turbotraining

Volgens sportcoach Peter Haling uit Tongeren verandert een sportvastkuur je metabolisme. "Tijdens de kuur meten we dat effect met een paar urinetests. Eens de omschakeling is gemaakt, mag je weer normaal eten. Af en toe kan je een minikuurtje inlassen om de vetverbranding opnieuw te stimuleren, maar het klassieke jojo-effect blijft uit", aldus Haling.

"Nooit blijvend effect"

Sportarts Chris Goossens betwist dit en wijst op het gevaar van dergelijke training. Intensief sporten zonder suiker kan leiden tot een bloeddrukval. "Al krijg je met de supplementen wel voldoende stoffen binnen om geen spiermassa te verliezen, kan het effect nooit blijvend zijn. Je lichaam zal de suikers die het nadien binnenkrijgt voor 100 procent vasthouden. Typisch jojo dus", aldus Goossens in de kranten van De Persgroep.

MEEST RECENT