Schouw zet dak en bovenverdieping van boerderij in brand

Schouw zet dak en bovenverdieping van boerderij in brand

Schouw zet dak en bovenverdieping van boerderij in brand

Retie - Een brand heeft zaterdagavond een boerderij in de Kromstraat zwaar beschadigd. Eigenaar Filip Meulemans had er een hele dag in verbouwd.

De brand brak zaterdagavond rond 23u uit. Filip Meulemans uit Arendonk had de hele dag gewerkt in zijn boerderij. De jongeman is het huis al geruime tijd aan het renoveren. Hij stond zaterdagavond zwaar ontgoocheld naar zijn woning te kijken.

“Ik had overdag de kachel aangestoken om het wat warmer te krijgen”, zucht de man. “Dan nu dit. Veel schade? Je ziet wat je ziet hé.” Filip Meulemans kreeg na een tijdje gezelschap van enkele familieleden die hem een hart onder de riem kwamen steken.

Politie en brandweer sloten de Kromstraat zaterdagnacht enkele uren volledig af voor het verkeer omdat er vanop straat geblust moest worden. Bevelvoerder van de Molse brandweer Dries Bertels maakte de ernst duidelijk. “Meer dan waarschijnlijk is de brand ontstaan aan de schouw. Toen we aankwamen, stond een groot gedeelte van het dak in lichterlaaie.

We hebben ons vooral daarop geconcentreerd, maar we konden niet voorkomen dat nagenoeg de hele bovenverdieping verloren is. De rest van de woning heeft voornamelijk zware waterschade opgelopen.”

Het duurde ook een tijdje vooraleer de brandweer de precieze schade kon gaan opmeten, omdat het dak niet meer stabiel was door de brand. Op een bepaald moment vielen zelfs een aantal stukken naar beneden. “Daardoor heeft het inderdaad een tijdje geduurd vooraleer we iemand naar binnen konden sturen. We wilden geen risico nemen.”

Rijke geschiedenis

Buurtbewoner Herman Vos woont al zijn hele leven in de straat. Hij heeft nog geweten wanneer de boerderij werd gebouwd. “Het is nog een echte authentieke boerderij, gebouwd door de schoonouders van de huidige OCMW-voorzitter Theo Mertens. Ik denk dat ze hier stond sinds het begin van de jaren vijftig. Het was lange tijd bijna het enige huis in de hele straat. Pas daarna is alles volgebouwd. Het is wel erg voor de jongen die het nu aan het verbouwen is, want hij werkt er al verscheidene jaren aan. Ook zaterdag was hij er weer de hele dag aan het werk geweest. Het zag er al zo goed uit en dan moet hij dit meemaken. We leven met hem mee.”

Toon Verheijen

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio