Daniel Termont wil niet dat Gentenaars dakloze Roma helpen

Daniel Termont (sp.a), burgemeester van Gent, vraagt de inwoners om de dakloze Roma niét te helpen. De politicus wil zo de toestroom van deze hulpbehoevenden inperken.

kscherpenberg

"Mensen, toon alstublieft uw goed hart niet, ook al breekt het bij het zien van zoveel ellende", aldus de burgervader. "Bied de Roma geen onderdak, geen dekens, geen soep, want hoe meer je ze helpt, hoe meer er naar Gent komen. En onze stad zit nu al overvol", klinkt het in een krant van De Persgroep.

In de provinciehoofdstad zouden naar schatting tienduizend Roma verblijven. Dagelijks komen er nog bussen aan die nieuwe gelukzoekers afleveren. Termont benadrukt dat deze mensen de normen en waarden van Gent niet kennen. Zo zouden ze hun behoefte op straat of in de parken doen, stelen ze, prostitueren ze zich en maken ze nachtlawaai. De socialist pikt het ook niet dat leegstaande huizen gekraakt worden.

De oproep van de burgemeester schiet echter in het verkeerde keelgat bij heel wat vrijwilligers in Gent die de Roma hulp verlenen. "Maar wat is het alternatief als we hen niét helpen? Laten we hen doodvriezen? Is dat de bedoeling? Termont doet alsof wij het probleem zijn, niet de oplossing. Dat valt me heel erg van hem tegen", doet iemand zijn beklag.

Termont weerlegt de beschuldiging dat hij harteloos is. De socialist meent dat ons land snel een nieuwe federale regering nodig heeft die de problemen aanpakt.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio