"Ik help mensen bij het verbeteren van hun levenskwaliteit"

Print
Bonheiden - Mensen raadplegen steeds vaker ‘professional organizers’ om hun problemen op te lossen. Voormalig journaliste Sara Van Wesenbeeck (44) heeft er haar hoofdberoep van gemaakt.
In de bedrijfswereld is het gebruikelijk dat firma’s een beroep doen op ‘professional organizers’ om hun interne organisatie te verbeteren. Maar tegenwoordig doen ook gezinnen dat. Concreet gaat het over mensen die hulp nodig hebben bij het opruimen, bij het verbeteren van hun relatie met hun partner of kinderen, het ordenen van hun vakantiefoto’s of zelfs het weggooien van persoonlijke bezittingen van een dierbare die is overleden.
“Ik heb mijn bedrijf Plus Organizing ongeveer een jaar geleden opgericht. In die tijd heb ik ongeveer voor 70 % particulieren geholpen en voor 30 % bedrijven. In absolute cijfers gaat het om ongeveer honderd gezinnen”, zegt Sara. De invloed van televisieprogramma’s waarbij huiselijke problemen worden aangepakt, is een mogelijke verklaring voor het succes. “Er is weliswaar één belangrijk verschil: op tv worden mensen in de meest extreme situaties getoond, terwijl ik mensen met dagdagelijkse grote en kleine problemen help. Het resultaat hoeft niet per se spectaculair te zijn. Ik help mensen vooral bij het verbeteren van hun levenskwaliteit”, zegt Sara.

Op het eerste gezicht lijkt het nogal verregaand om klanten te helpen bij het weggooien van bezittingen van dierbaren die overleden zijn. “Maar ik beslis natuurlijk nooit in de plaats van de klant zelf. Ik maak het alleen gemakkelijker om die bezittingen weg te gooien of weg te geven. Klanten geven soms zelf aan dat iets ballast is en dat het weg moet uit hun huis.
Dan raad ik hen aan om het weg te doen. Dikwijls is die ene tip van mij genoeg om de beslissende stap te zetten”, zegt Sara. Ook in het dagelijkse leven hanteert Sara eenvoudige vuistregels. “Alles wat je binnen de drie minuten kan doen, doe je best meteen. Zo vermijd je dat papieren of balpennen blijven rondslingeren. De zoektocht naar een verloren document duurt dikwijls langer dan drie minuten.”

De meeste klanten van Sara willen liever anoniem blijven. Ingrid uit Gent wil wel getuigen. “Telkens ik door mijn huis liep, voelde ik dat het niet was afgewerkt. Bepaalde ruimtes waren niet klaar en spullen slingerden zomaar in het rond. Ik kon het evenwel niet aan om ze weg te gooien. Toen heb ik Sara ingeschakeld. Dankzij haar heb ik overbodige bezittingen weggegooid. Sara haalde alles één voor één uit de kast en ik moest zeggen wat ik ermee ging doen. Ze dwong me om er mee bezig te zijn”, zegt Ingrid.
Toch is het inschakelen van een professional organizer niet goedkoop. Sara vraagt bijvoorbeeld 64 euro per uur. “Ik heb eigenlijk nog niet bij die prijs stilgestaan. Sara heeft me goed geholpen, dus was ze haar geld waard”, besluit Ingrid.

Christof Willocx
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio