Honderdduizenden Marokkanen op straat tegen Westerse bemoeienis

Zondag zijn in de Marokkaanse stad Casablanca honderdduizenden Marokkanen op straat gekomen uit protest tegen de "vijandige en koloniale" houding van het Westen.

ghouben

Sommige bronnen hebben het zelfs over 3 miljoen Marokkaanse manifestanten. De Marokkaanse publieke opinie is vooral gebelgd over de houding van de Westerse landen in het conflict met Algerije.

Het grootste deel van de Westelijke Sahara wordt momenteel door Marokko bestuurd, maar daar wil de Algerijnse regering een einde aan maken. Ook het Europees Parlement uitte forse kritiek op de Marokkaanse regering.

Spanje gebeten hond

De Spaanse volkspartij Partido Popular (PP, de belangrijkste oppositiepartij in Spanje) heeft volgens de Marokkanen een beslissende invloed gehad bij het formuleren van de scherpe kritiek van het Europese Parlement.

De socialistische vakbond wilde maandag in Marokko een staking uitroepen in alle Spaanse bedrijven in dat land uit protest tegen de Spaanse bemoeienis. Maar die staking is op verzoek van de Marokkaanse regering uitgesteld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER