Beveiligde militaire netwerk van VS zo lek als een zeef

Het Amerikaanse afgeschermde militaire netwerk, waar Wikileaks informatie uit lekte, blijkt al lange tijd toegankelijk voor meer dan 3 miljoen mensen. Geen wonder dus dat er "geheime" informatie naar buiten sluipt.

ghouben

Lees ook: Gelekte documenten brengen Amerikaanse diplomatie in verlegenheid

Onder meer alle diplomatieke correspondentie van Amerikaanse ambassades in de belangrijkste steden is te vinden op het Secret Internet Protocol Router Network, oftewel Siprnet. Het netwerk geeft toegang tot een van de grootste databanken ter wereld. Ook lagere echelons van het Amerikaans leger hadden toegang tot Siprnet.

De Amerikaanse regering heeft naar aanleiding van de recente lekken op Wikileaks beslist om de beveiliging van Siprnet op te voeren. Zo zal het downloaden van informatie op een externe drager als een usb-stick niet meer mogelijk zijn. Ook wordt opnieuw bekeken wie tot welke info toegang moet krijgen.

Kaas met gaatjes

De Amerikaanse uitleg voor de relatief gemakkelijke toegang tot Siprnet is de aanval op het WTC op 11 september 2001. De toenmalige regering, geleid door George W. Bush, kwam tot de vaststelling dat heel wat veiligheidsinformatie voorhanden was, maar gewoon niet doordrong tot de personen die er iets mee konden/moesten doen. Daarom werd het netwerk breder bereikbaar gemaakt voor overheidspersoneel.

Bij een laatste onderzoek bleek dat meer dan 3 miljoen mensen toegang hadden tot Siprnet. Maar volgens The Guardian, een van de kranten die de Wikileaks-informatie publiceerden, was dat al in 1993 het geval. Siprnet zou met andere woorden altijd kaas met gaatjes geweest zijn.

Zondag publiceerden de websites van kranten en weekbladen als Le Monde, Der Spiegel, The Guardian en El Pais een gedeelte van 250.000 documenten die in de afgelopen tientallen jaren via Siprnet zijn verstuurd.

Veel wereldschokkende dingen staan daar niet in. Tot de meest verrassende informatie behoort het feit dat Al Qaida nog altijd steun krijgt uit Saoudi-Arabië en dat wijlen koning Fahd van Saoudi-Arabië (foto) er bij de Amerikanen op aandrong om Iran aan te vallen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio