Asielzoekers in Noordstation moeten verhuizen van burgemeester

Asielzoekers in Noordstation moeten verhuizen van burgemeester

Asielzoekers in Noordstation moeten verhuizen van burgemeester

Print
Cécile Jodogne, de burgemeester van Schaarbeek, eist dat de veertig asielzoekers die in het Brusselse Noordstation verblijven maandag andere oorden opzoeken. De politica heeft die knoop doorgehakt omwille van hygiënische en veiligheidsredenen.

De asielzoekers slapen in de open ruimte naast de hoofdingang. Ze kunnen er niet altijd naar het toilet en bovendien zouden ze een gevaar vormen voor de spelende kinderen in het CCN-gebouw (Centrum Communicatie Noord). Daarover ontving de politie al meerdere klachten.

Agenten maakten de asielzoekers zaterdagmiddag duidelijk dat ze maandag moeten vertrekken. Bovendien werd een aanplakbiljet met de beslissing op de muren geplakt.

Meer informatie over de oorzaken van de asielcrisis vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

Wachtzaal

De vluchtelingen kunnen voortaan wel terecht in een wachtzaal op de gelijkvloerse verdieping, een etage lager dan waar ze nu slapen. Daar zijn drie toiletten beschikbaar.

Burgemeester Jodogne zegt het niet te pikken dat de federale overheidsdienst Fedasil en de dienst Vreemdelingenzaken hun problemen afschuiven op de gemeenten en de OCMW's. "We staan voor een noodsituatie", aldus Jodogne. "Maar we hebben niet de juiste kennis, noch de mogelijkheden om dat op te lossen. En het federale niveau zegt gewoon: trek uw plan."

Door de koude krijgen over heel het land opvanghuizen meer daklozen over de vloer. In Antwerpen zouden nu al mensen geweigerd worden.

Nu in het nieuws