Noord-Korea betuigt spijt over burgerslachtoffers

Het stalinistische bewind van Noord-Korea betreurt dat er twee burgers om het leven kwamen bij de aanval op het eiland Yeonpyeong. Wel blijft Pyongyang volhouden dat Zuid-Korea het incident heeft uitgelokt. Daarnaast dreigt de schurkenstaat met "onoverzienbare gevolgen" als het vliegdekschip van de VS de Gele Zee niet verlaat.

kscherpenberg

Noord-Korea beweert zelfs dat Zuid-Korea de burgers heeft gebruikt als menselijk schild. "Indien dit waar is, is dat sterk te betreuren, maar de vijand moet verantwoordelijk gesteld worden voor het incident, doordat hij zo'n onmenselijke actie ondernam door het oprichten van "een menselijk schild" rond artilleriestellingen en in militaire faciliteiten vooraleer de provocatie te lanceren", klonk het.

Vanaf zondag houden de zuiderburen en de VS een militaire oefening in de Gele Zee. Noord-Korea zal naar verluidt zonder mededogen antwoorden als de twee rivalen zijn soevereine ruimte binnendringt.

In de buurt van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel werden zaterdag trouwens de twee matrozen begraven die om het leven kwamen bij de beschieting van het eiland Yeonpyeong. De ceremonie was live op televisie. "We zullen zeker jullie dood wreken", aldus de stafchef van de marine.

MEER OVER Noord-Korea